Zimska zabava v Amanu v Jordaniji. Foto: Reuters
Zimska zabava v Amanu v Jordaniji. Foto: Reuters
Sneg
V Libanonu je bazen postal sankaška proga. Foto: Reuters

Šejk Mohamed Saleh Al Munadžid je na vprašanje na neki verski spletni strani, ali je očetom dovoljeno graditi snežne može za svoje otroke, odgovoril: "Prepovedano je delati kipe iz snega, tudi za igro in zabavo."

Skliceval se je na muslimanske verske dostojanstvenike in pojasnil, da "oblikovanje sneženega moža pomeni stvaritev človeškega bitja", kar je po strogi interpretaciji sunitskega islama, ki velja v tej kraljevini, pregrešno.

"Bog je dal ljudem dal prostor in možnost, da naredijo in ustvarijo kar koli, kar nima duše, na primer drevesa, ladje, sadje, stavbe in tako naprej," je še pojasnil svojo odločitev.

"Vihar" na družbenih omrežjih
Zapis je na družbenih omrežjih sprožil burne odzive. "Bojijo se dobesedno vsega. Bolni na duši," je zapisal neki uporabnik Twitterja, več pa jih je objavilo fotografije svojih sneženih mož, ki so jih izdelali v zadnjih dneh. Po drugi strani pa ima Šejk Munadžid tudi nekaj podpornikov. "Gradnja sneženih mož posnema nevernike, zato spodbuja poželenje in eroticizem," je zapisal eden izmed njih.

Več snega kot pri nas
Močno sneženje je Bližnji vzhod zajelo sedmega januarja. Že tretje leto zapored je pobeljena tudi pokrajina Tabuk v bližini meje Savdske Arabije z Jordanijo, sneg pa je zapadel tudi v Libanonu, Siriji, Turčiji, na Zahodnem bregu in v Izraelu. V posebej težak položaj so vremenske razmere spravile sirske begunce na vzhodu Libanona. Snežna odeja je debela do 35 centimetrov.