V Libanon se je zateklo že več kot milijon sirskih beguncev. Foto: Reuters
V Libanon se je zateklo že več kot milijon sirskih beguncev. Foto: Reuters

Pred državljansko vojno v Siriji se je v sosednji Libanon zateklo več kot milijon beguncev, od katerih jih okoli 400.000 živi v šotorskih naseljih na planoti Beka na severovzhodu države. Močno sneženje je območje prekrilo s 35 centimetrov debelo snežno odejo.

Rdeči križ je poročal, da je slabo vreme v Libanonu že zahtevalo smrtne žrtve med sirskimi begunci. Na jugu države sta med prečkanjem gorovja med Sirijo in Libanonom umrla moški in šestletni deček.

Po besedah predstavnika Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) v Libanonu Rona Redmonda je več cest na območju zaprtih in je zato begunce toliko težje doseči s pomočjo. Redmond je razmere opisal kot dramatične in izrazil strah, da najhujše šele prihaja. Velik del beguncev so že oktobra preskrbeli z zimskimi odejami in pečmi.

Izrael se je pripravil že pred sneženjem
O močnem sneženju so poročali tudi iz Izraela, kjer so že pred napovedanim snegom sprejeli številne ukrepe, saj si ne želijo ponovitve scenarija iz decembra 2013, ko je med drugim zaradi snega na cestah v Jeruzalemu in okolici več ur ostalo ujetih več sto voznikov. V Jeruzalemu, ki leži na skoraj 800 metrih nadmorske višine, so zato zaprli za promet obe glavni cesti, takoj ko so začele padati prve snežinke.

V Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in na severu države je poleg tega danes zaradi sneženja zaprtih skupno več sto šol. Ljudje so v pričakovanju snega izpraznili police trgovin. Za čiščenje cest je v pripravljenosti 150 buldožerjev, mestne oblasti v Jeruzalemu so poleg tega pripravile 200 ton zalog soli in hrane, poleg tega pa še številne generatorje, ki bi blažili posledice izpadov električne energije.

Na obali, na območju Gaze in v Tel Avivu pa je zaradi hladne fronte močno deževalo, pihal pa je tudi močan veter.

O močnem sneženju poročajo z grških otokov Kreta, Mikonos, Tinos in Santorini. Na Kreti je po poročanju medijev zaradi mraza umrl moški, zaradi poledice pa je od preostalega dela otoka odrezanih več vasi.

V Carigradu je sneženje ponekod ohromilo promet. Med drugim je letalska družba Turkish Airlines zaradi slabega vremena danes odpovedala 77 po letov v Carigrad in iz njega.