Samovoljno obnašanje kralja Salmana je razburilo lokalno oblast, ki se je pritožila predsedniku Francoisu Hollandu. Foto: EPA
Samovoljno obnašanje kralja Salmana je razburilo lokalno oblast, ki se je pritožila predsedniku Francoisu Hollandu. Foto: EPA
Peticija
Pred plažo, ki jo imenujejo tudi La Mirandole, je obešen uradni dokument, ki prepoveduje vstop na njo. Foto: Reuters

Plažo so v soboto zaprle lokalne oblasti, da bi preprečile nezaželene vdore protestnikov do kralja Salmana. Savdski monarh naj bi v svoji vili naslednje tri tedne preživljal svoje počitnice. Na letališče v Nico je pripotoval v enem izmed dveh Boeingov 747 letalske družbe Saudi Arabian Airlines. Poleg njega pa še okoli tisoč spremljevalcev.

Najbližji krog privržencev bo svoj čas v Franciji preživljal v vili, medtem ko bo ostalih 700 spremljevalcev nastanjenih po hotelih v Cannesu. Predsednik združenja menedžerjev hotelov Michel Chevillon je obisk iz Savske Arabije označil za "očitno dobro novico" za hotele in lokalno ekonomijo. "Ti ljudje imajo veliko kupno moč," je dejal Chevillon po poročanju britanskega časnika BBC.

A zaprtje dela plaže pod kraljevo vilo je razburil veliko domačinov. Ti so v peticiji zapisali, da bi morala plaža v mestu Vallauris ostati javna in na voljo vsem. "Radi bi opomnili, da je ta naravna pokrajina, javna površina, ki bi morala služiti vsem: prebivalcem, turistom, Francozom, tujcem in drugim, ki le potujejo čez njo," so zapisali.

Oglasil se je tudi župan mesta Vallauris Michelle Salucki, ki je pisal protestno pismo predsedniku Francoisu Hollandu, saj si je Savdski monarh privoščil nedovoljeno gradnjo na javni površini. Zaradi lažjega prehoda od vile do plaže so začeli graditi dvigalo, ki naj bi ga odstranili ob odhodu. "Razumemo varnostne razloge in interes države, toda nihče se ne more izogniti zakonom," je še zapisal župan.