Se bodo prijeli zdravi obroki - obroki stoje? Foto: EPA
Se bodo prijeli zdravi obroki - obroki stoje? Foto: EPA

"Manj sedenja, boljše počutje," je slogan kampanje finskega ministrstva za zdravje, s katero skušajo državljane spodbuditi k bolj zdravemu načinu življenja. Eden izmed ukrepov je tudi, da državljani pri obrokih pozabijo na stole. Kot so sporočili v Helsinkih, bi morali ljudje vsaj občasno jesti in početi še marsikaj drugega stoje. "Številne stvari lahko počnemo stoje ali med hojo, namesto da sedimo. Stoje lahko beremo časopis, si vzamemo odmor za kavo in gledamo televizijo," je finsko ministrstvo za zdravje ta teden zapisalo.

Finske oblasti so vse bolj zaskrbljene zaradi kopičenja težav, povezanih s tem, da ljudje vedno več sedijo. Finci podobno kot ljudje v drugih razvitih državah vedno več sedijo in se vse manj gibljejo. Raziskave kažejo, da kar tri četrtine časa, ko so budni, sedijo, ležijo ali mirno stojijo. To velja tudi za otroke, ki vedno več časa preživijo za računalniki, pametnimi telefoni in podobnim. Otroci, tako ministrstvo, sploh ne bi smeli sedeti več kot eno uro skupaj.

Preveč sedenja vodi v obolenja mišic in kosti ter srca in ožilja, povzroča pa tudi debelost. "Med tistimi, ki sedijo več kot sedem ur dnevno, vsaka dodatna ura sedenja poveča tveganje smrti za pet odstotkov," svari ministrstvo. Kot dodaja, redna vadba, za katero se Finci sicer množično odločajo, sama po sebi posledic pretiranega sedenja ne odpravlja.

Pomaga le, da preprosto vstanemo in se gibljemo. "Ljudje vseh starosti bi se morali izogibati sedenju. Krajše razdalje bi morali premagovati peš ali s kolesom, v javnih prevoznih sredstvih bi morali stati in skušati ohranjati fizično dejavnost tudi v službi," izpostavlja publikacija ministrstva.

Če na primer dvakrat na dan izstopimo iz avtobusa samo eno postajo prej in na ta račun naredimo dodatnih 300 metrov peš, se nam bo v letu dni na našem "števcu" nabralo kar 150 kilometrov.