Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Foto: EPA
Slovenija je letos končala na 62. mestu. Foto: EPA

Dodaj v

Slovenci po sreči na 62. mestu, Norvežani prvi

Norvežani spodrinili Dance s prvega mesta
20. marec 2017 ob 11:14
New York - MMC RTV SLO, STA

Norveška je najsrečnejša država na svetu, je razvidno iz poročila najsrečnejših držav (World Happiness Report) Združenih narodov. S prvega mesta je spodrinila Dansko, sledijo Islandija, Švica in Finska.

Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Skandinavske države že vseh pet let, odkar izhaja poročilo, zasedajo sam vrh lestvice.

Od šestega do desetega mesta si sledijo še Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. Velesila ZDA se je uvrstila na 14. mesto, Nemčija je že drugo leto zapored na 16. mestu, Rusija pa je pridobila sedem mest in končala na 49. mestu. Na repu lestvice so Ruanda, Burundi, Tanzanija in Srednjeafriška republika.

Slovenija se je uvrstila na 62. mesto, kar je mesto bolje kot lani. Pred njo je Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto. Hrvaška je edina izmed četverice, ki je izgubila nekaj mest, druge pa so jih pridobile.

Mednarodni dan sreče se praznuje na današnji dan od leta 2012, ko je Generalna skupščina ZN-a "prepoznala blaginjo in dobro kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu", so zapisali na CNN-u. Kot ključne dejavnike pri sreči raziskava upošteva skrb, svobodo, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Snežinkica
# 20.03.2017 ob 11:28
Nizka uvrstitev Slovenije me je malo presenetila. Glavni problem je po moje razpasena korupcija, zavedanje, da si lahko izobražen in priden, pa vendar ne boš mogel uspeti, ker je smetana rezervirana za tiste z vezami in poznanstvi, ne glede na njihovo sposobnost.
mbvana
# 20.03.2017 ob 11:38
Vsaka država ima svoje pluse in minuse, vsekakor pa mislim, da je Slovenija bistveno nižje, kot bi lahko bila, zaradi gnile družbeno-politične klime, ki jo dodatno razpihujejo slabi mediji.
penzl
# 20.03.2017 ob 11:18
Nekaj nezadovoljstva je gotovo upravičenega glede na stanje v državi. Problem je samo, da zaradi preveč nezadovoljstva pogosto ne vidimo dobrih stvari pri nas in ne naredimo nič v smeri izboljšanja. Očitno za take stvari ni volje v politiki niti pri ljudeh. Škoda.
Snežinkica
# 20.03.2017 ob 11:24
Med prvimi desetimi državami izstopa zgolj konzervativna Švica, ki je očitno zgolj izjema, ki potrjuje pravilo, da so ljudje najsrečnejši v egalitarnih, socialno močnih državah.
Celjan27
# 20.03.2017 ob 12:58
Ne vem, od kje jim te ocene - preprican sem, da je Slovenija med top20, vsaj ce sklepam med mojim socialnim krogom - cca. 200-300 ljudi.

Hvala bogu je Slovenija se dovolj socialna drzava z odlicnim zdravstvom in solstvom - ko tega ne bo vec in si bodo to lahko privoscile le se elite, tako kot v ZDA - potem bo sele zanimiv pogled na lestvico...
drg
# 20.03.2017 ob 12:52
Jap .. v tistem vremenu sigurno ves čas samo vriskajo od sreče.
ratio
# 20.03.2017 ob 15:38
Celjan27

Se povsem strinjam. Tale z 62. mestom je precej bosa, metodologija je gotovo vsaj malo problematična.

Pred nami ZDA, kjer garaš do večera s petimi dnevi dopusta na leto, in Rusija, kjer ješ boršč, piješ vodko in držiš gobec?

Ne vem, no. Zveni, kot da so poklicali po telefonu v vsako državo tri ljudi in so pri nas dobili izrazite jamrače. Kar je sicer pogost pojav, a pogosto nima zveze z realnostjo.
Pims
# 20.03.2017 ob 16:20
Ne vem no. Da je v nekih ZDA lažje biti srečen kot v SLO, pa nekatere naštete države, celo ITALIJA?????? Ne vem no očitno je pri tem vprašanju bolj pomembno kako posameznik doživlja svojo državo in kako srečnega se počuti v njej.

Ne Menjam SLo za Italijo nikoli, pa tudi če mi ponudijo Dolomite. Verjetno ima vsak svoje kriterijie. Moji so pitna voda, površina pokrita z gozdom, lepota pokrajine, dostopnost, podnebje. Meni osebno blagostanje v Skandinavskih državah nikoli ne odtehta recimo pomanjklijivosti, ki jo predstavlja polletna neprestana noč in polletni neprestani dan.

Je pa res da se o okusih ne razpravlja. Kje piše da je to kar je meni moralo biti všeč tudi nekomu drugemu??? Nikjer. Tako da določanje neke skupne sreče posamezne države in potem še rangiranje držav na podlagi tako zaznane sreče je bedasto. Tako nenkako kot iskanje miss sveta.
drop dead
# 20.03.2017 ob 13:35
Vsi majo astmo pa tako srečni.
Binder Dandet
# 20.03.2017 ob 11:24
Norvežani nam naj letno podarijo kakšno milijardo, da bo naš proračun neobremenjen z obveznostmi do posojilodajalcev, pa bo tudi med Slovenci sreča narastla.
miranpohar138
# 20.03.2017 ob 12:49
Zakaj pa potem Skandinavci tolk pijejo če so tolk srečni! Aja ,trezni so nesrečni, zato pa sam jamrajo.
alah
# 20.03.2017 ob 12:00
Norvežani nam naj letno podarijo kakšno milijardo, da bo naš proračun neobremenjen z obveznostmi do posojilodajalcev, pa bo tudi med Slovenci sreča narastla.

Norvežani nam pravzaprav že nekaj podarjajo, ne ravno miljarde...

http://www.norwaygrants.si/
ZRC
# 20.03.2017 ob 11:33
Mogoče so v obzir vzeli samo začasne prebivalce na Šubičevi 4, da smo tako visoko. Če bi upoštevali ostale uboge pare, potem bi nam konkurenca bila Ekvatorialna Gvineja in Burkina Faso.
Kazalo