Leta 2009 mu je predsednik ZDA Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode, kar je najvišje civilno odlikovanje v ZDA. Foto: EPA
Leta 2009 mu je predsednik ZDA Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode, kar je najvišje civilno odlikovanje v ZDA. Foto: EPA

Pripadnik prerijskega plemena Vrane je trideset let delal v uradu za indijanske zadeve, pozneje pa je postal uradni zgodovinar plemena Vran v Montani.

Že njegovi predniki so se bojevali v indijanskih vojnah. Kot je za spletni portal Indian Country Today povedal sam, ga je dedek izučil za bojevnika. "Joe je bil poveljnik, veteran, starešina, zgodovinar, avtor in učitelj. Njegova dediščina bo vedno navdih za vse staroselce in prebivalce Montane," je o Crowu dejal guverner zvezne države Montana Steve Bullock.

Crow je študiral antropologijo, a je zaradi vstopa ZDA v drugo svetovno vojno prekinil svoj študij in se pridružil vojski. Kot vojaški izvidnik v Evropi je uspešno opravil štiri naloge, ki so bile potrebne, da postane indijanski vojni poglavar: bojeval se je na nasprotnikovem ozemlju, neopazno je vstopil v nasprotnikov tabor in ukradel konje, razorožil nasprotnika in ga napadel, ne da bi ga pri tem ubil.

"Dobil nisem niti praske," je desetletja pozneje povedal za časopis Billings Gazette.

Predsednik plemena Crow Darren Old Coyote ga je opisal kot pravega ameriškega heroja.

Leta 2009 mu je predsednik ZDA Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode, kar je najvišje civilno odlikovanje v ZDA. Prejel pa je tudi najvišje francosko civilno odlikovanje - legijo časti.