Mozesova je v Izraelu znana kot karizmatična, a pogosto kontroverzna javna osebnost. Foto: Reuters
Mozesova je v Izraelu znana kot karizmatična, a pogosto kontroverzna javna osebnost. Foto: Reuters
Izraelka je sporni tvit kmalu po objavi izbrisala, a je bilo že prepozno. Foto: Twitter

"Ali veste, kakšna je kava Obama? Črna in šibka," je tvitnila Mozesova v angleščini in sprožila val (mednarodnega) ogorčenja. 56-letna Mozesova, dobro znani obraz izraelske televizije, ki
se sicer, ironično, ima tudi za politično aktivistko proti rasizmu in diskriminaciji, je svoj tvit sicer naglo izbrisala, a škoda je bila že storjena.

Twitter je skoraj pregorel od kritik, med drugim so uporabniki TV-voditeljico spraševali, ali se ji je zmešalo in naj tvit raje izbriše, ker da je "skrb vzbujajoče rasističen". "Se opravičujem, to je
bila neumna šala, ki mi jo je nekdo povedal," je skrušeno zapisala Mozesova po izbrisu spornega zapisa, ki pa so ga mnogi že prepisovali, da le ne bi šel v pozabo.

"Tako pač deluje človeška smet ... izbriše pa se z lažnim opravičilom postreže. Očitno se ji je zdela rasistična šala dovolj smešna, da jo je delila. Smet," je zapisal eden.

Vajena razburkati javnosti
To sicer ni prvič, da se je soproga ministra Silvana Šaloma zapletla s svojimi objavami na družabnih omrežjih. Leta 2012 je bila predlagana za Unicefovo ambasadorko v Izraelu, s čimer bi se pridružila dolgi listi zvezdnikov, od Davida Beckhama in Shakire, do Williama in Kate ter jordanske kraljice Ranie, ki promovirajo pravice otrok po svetu.

A po poročanju Jerusalem Posta je Mozesova odstopila, potem ko je sprožila pravi politični vihar s svojimi zapisi na Facebooku, v katerih je goreče podpirala izraelsko bombardiranje Gaze, Palestince pa označila za "ljudi, ki svoje otroke pitajo s sovraštvom do Izraela ..., ki imajo sovraštvo do nas že vrezano v svoj DNK".

Njen zadnji tvit o Obami je odmeval tudi v ZDA, sicer eni trdnejših zaveznic Izraela, kjer pa je spomin na rasistični pokol v sredo v episkopalni cerkvi v Južni Karolini še vedno živ. Novica
o "rasistični ministrovi soprogi" je tako našla mesto v praktično vsakem ameriškem mediju.

Mozesova je skušala vse skupaj malce omiliti s še eno šalo. "Žal mi je, če sem kogar koli užalila. Upam, da bom še vedno poročena, ko moj mož sliši za spor," je tvitnila. Že naslednji tvit pa
je namenila predsedniku Obami, svojo šalo označila za neprimerno, ob tem pa dodala, da ima rada ljudi, "ne glede na njihovo raso ali veroizpoved".