Zoltan in Dale sta prvi stik navezala po medmrežju in se večkrat pogovarjala o vsakdanjih stvareh. Foto: film Drugi susret
Zoltan in Dale sta prvi stik navezala po medmrežju in se večkrat pogovarjala o vsakdanjih stvareh. Foto: film Drugi susret

Do tega ju je pripeljalo snemanje dokumentarnega filma Željka Mirkovića Drugi susret (Drugo srečanje), ki govori o sestrelitvi nevidnega reaktivnega letala F-117, poroča hrvaški spletni portal Jutarnji list. Film sicer še nastaja, že zdaj pa je sprožil veliko zanimanja tako v Evropi kot v Ameriki.

Zgodba v filmu, ki naj bi bil končan septembra prihodnje leto, prikazuje ponovno srečanje ameriškega pilota in srbskega polkovnika protizračne obrambe, prvič po koncu Natovega bombardiranja Srbije.

Prvič sta se kot nasprotnika spoznala na Budžanovcih, ko je bilo letalo F-117 po naročilu polkovnika sestreljeno. Drugič pa sta se kot prijatelja srečala v Danijevi pekarni.

Nekdanja nasprotnika si danes z veseljem sežeta v roke in skupaj sedeta na kavo, vendar pa je njuno početje sprožilo tako odobravanje kot nasprotovanje. Na spletu so se razvile številne debate o tem, ali je prav, da sta nekdanja vojaka zdaj prijatelja.

Dani je za Jutarnji list povedal, da se s tem ne obremenjuje in da želi, da dokumentarec do ljudi prenese pomembno sporočilo o tem, da so vojne in sovraštvo nesmisel.

Spodaj si lahko pogledate napovednik za film Drugi susret.