Papež je znan ljubitelj nogometa. Foto: EPA
Papež je znan ljubitelj nogometa. Foto: EPA

"To je bilo resnično srečanje med dvema športnikoma, srečanje med dvema nogometnima navdušencema," je, potem ko se je na zasebnem sprejemu srečal s papežem, napisal Sepp. Dodal je, da je papežu obljubil, da bo Fifa revnim ljudem v favelah v Riu de Janeiru med svetovnim nogometnim prvenstvom prihodnje leto pomagala po najboljših močeh: "Ampak ne moremo storiti vsega."

Blatter je o srečanju s papežem "spregovoril" tudi na Twitterju: "Neverjeten trenutek je bilo srečati svetega očeta in z njim razpravljati o tem, kako nogomet lahko pomaga pri povezovanju ljudi in gradnji mostov med njimi."

Dvojica se je na srečanju "sporekla" glede števila aktivnih udeležencev v svojih institucijah, z vsemi vpletenimi v nogometu, vključno z igralci in njihovimi družinami, kar je nekoliko več, kot je število katoličanov po vsem svetu. Blatter se je tako pohvalil, da je nogometnih navdušencev 1,2 milijarde, papež pa je moral priznati poraz: "Jaz jih nimam več kot milijardo."

Blatter je papežu kot darilo prinesel posebno izdajo magazina The FIFA Weekly v latinščini, revija pa je vsebovala tudi prispevek o njegovem San Lorenzu. Papež je namreč znan ljubitelj nogometa in navijač argentinskega kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa.

Nogometni izrazi po latinsko
Pri Fifi k temu dodajajo, da so imeli prevajalci tokrat pred sabo izredno zahtevno nalogo, saj latinščina oziroma Rimljani niso poznali pojmov, kot so enajstmetrovka, kot (nogometni, op. p.), srednji napadalec in podobno. Besedo nogomet so prevajalci prevedli kot pediludum.