Zanimivosti
(4)
Klobasa
Festival kranjske klobase je kot vedno potekal ob izdatni spremljavi polke. Foto: Reuters

Dodaj v

Stari novi zmagovalec kranjske klobase v ZDA

Manjkala ni niti polka
14. september 2018 ob 15:30
Kirtland - MMC RTV SLO, STA

Na 15. festivalu kranjske klobase v Clevelandu je žirija imenovala najboljši izdelek – zmagovalec je že drugo leto postal izdelek Maple Heights Catering.

Muzej in dvorana slavnih polke iz Euclida pri Clevelandu je na farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Kirtlandu v ameriški zvezni državi Ohio v torek priredila jubilejni festival.

Zmagovalna klobasa Maple Heigths Catering bo 22., 23. in 24. novembra uradna klobasa tradicionalnega konca tedna polke ob zahvalnem dnevu v Clevelandu, ki bo potekal v hotelu Marriott. Maple Heights Catering sta leta 1949 ustanovila Andrew in Jennie Hočevar.

Prvo nagrado občinstva pa je osvojila klobasa mesarije Williama Ažmana iz Euclida pri Clevelandu, ki jo pozna ves svet, saj jih je na Mednarodno vesoljsko postajo pred desetletjem dobila astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

Festival kranjske klobase je kot vedno potekal ob izdatni spremljavi polke, za katero je poskrbelo skupaj kar 60 glasbenikov na čelu s kanadskim kraljem polke Walterjem Ostankom. Glasba je bila dobrodošla, saj je menda potrebno za porabo kalorij iz ene kranjske klobase kar 40 minut vrtenja na plesišču ob polki.

Prireditev je posnela in predvajala tamkajšnja izpostava televizije NBC iz Clevelanda, dogajanje pa je gledalcem pojasnil nepogrešljivi Slovenec iz Clevelanda Joe Valencic, ki je ustanovil in vodi Muzej in dvorano slavnih polke ter je eden izmed vodilnih osebnosti Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ).

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Franc Jožef I.
# 14.09.2018 ob 17:12
Kranjska klobasa je zakon.
stari59
# 14.09.2018 ob 17:25
Očitno ni dovolj. Bo treba uvest kvote za domačo hitro prehrano. Sam burek, jufke, kebab, pleskavice...
Toni88
# 15.09.2018 ob 19:07
Stari novi zmagovalec kranjske klobase v ZDA. Kako lepo je slišati ,da se dobi v prekomorskih deželah Kanade, PRAVA KRANJSKA KLOBASA. Posebno pa še to, da je BOLJŠA, kot v Sloveniji. Saj pri naših rojakih – zdomcih, delajo po starih RECEPTIH. Ne pa kot v Sloveniji, ki so iz Kranjske klobase naredili navadno klobaso ( pasjo radost - hmeljarsko klobaso), saj so gorenjski klobasi dodali špilo in jo poimenovali Kranjska klobasa. Toliko političnega šova so naredili s pomočjo politike, kmetijskega ministrstva dr. Milana Pogačnika in mag. Dejan Židan. Na žalost, oba neuka o Kranjski klobasi, ali samo velika teoretika. Pomagala sta velikim mesnim industrijam ,da so spremenili RECEPTE, predvsem pa TEHNOLOGIJO IZDELAVE kranjske klobase. S tem so uničili okus in vonj klobase ! Zapravili so na miljone € davkoplačevalskega (našega) denarja, obljubljali prodajo po celi EU, danes je pa ni nikjer v EU, razen tam, kjer finacira država (beri Židan), da delijo zastonj te klobase. Avstrijci še veselo uporabljajo ime Kranjska klobasa, prav tako Hrvati. Njihovi pomagači so bili: etnolog Janez Bogataj, Boris Jež, Anton Arvaj in »instant mikrovele gostinc« Franc Jezeršek – naj bi bil gostinec na državnih jaslih. Tako je šel po vodi naš edini slovenski mesni izdelek, kateri nam je dal priložnost, da bi zasloveli po celem svetu z Kranjsko klobaso. Naredili so packarijo, ki sploh ni užitna in nima NIČ z pravo Kranjsko klobaso. Upam, da ste jo jedli kje pri kakšnem kmetu doma in ste videli, da nima nič skupnega z to Židanovo nezaščiteno klobaso. Dobro je, da so pravi izvirni recept in okus ohranili vsaj naši rojaki = zdomci, da bodo, ko se bodo vrnili v domovino, napravili prave Kranjske klobase in z njimi osvojili EU trg, ne pa to pasjo radost. In Dober tek, šalabajzarji !
hervard
# 14.09.2018 ob 20:33
Škoda, da je lani umrl Anton Frbežar, njegove klobase v mesnici v Clevelandu so bile brez konkurence....
Kazalo