Starši in prijatelji so med drugim dijakom s plezanjem po stenah skozi okna poskušali dostaviti rešitve, policija pred izpitnimi centri pa naj bi bila podkupljena, da je
Starši in prijatelji so med drugim dijakom s plezanjem po stenah skozi okna poskušali dostaviti rešitve, policija pred izpitnimi centri pa naj bi bila podkupljena, da je "pogledala stran". Foto: AP

Konec tedna so svet obkrožile fotografije iz indijske zvezne države Bihar, na katerih je videti starše in prijatelje dijakov, kako plezajo po zidovih šole, da bi lahko dijakom predali "plonklistke". Goljufali so, čeprav so pred izpitnimi centri za red skrbeli policisti, ki pa naj bi bili podkupljeni, da "pogledajo stran".

Poleg aretacij so v štirih izpitnih centrih v državi tudi odpovedali nadaljnje izpite, poroča britanski BBC.

Tako škodujete svojim otrokom
Oblasti so zaradi razkritja množičnega goljufanja v hudi zadregi. Prvi minister v Biharju Nitiš Kumar je dejanja obsodil, a dodal, da to ni "celotna zgodba" njegove države. Starše je posvaril, da bodo s tovrstno pomočjo svojim otrokom dolgoročno zgolj škodovali.

Minister, pristojen za izobraževanje v državi, P. K. Šahi je medtem posvaril, da bodo morali pri pošteni izvedbi izpitov v prihodnje svoje prispevati tudi starši: "Od trije do štirje ljudje, ki so pomagali enemu samemu dijaku, pomeni, da je pri goljufanju pomagalo vsega skupaj od šest do sedem milijonov ljudi," je dejal. "Je zgolj na vladi, da opravi s tako velikim številom ljudi in izvede stoodstotno svobodne in poštene izpite?" se je še vprašal.

Množično goljufanje se je zgodilo med opravljanjem zaključnih izpitov, ki so ključnega pomena za nadaljnjo kariero, trenutno jo opravlja približno 1,4 milijona dijakov.