Nasmeh je nalezljiv, zato se poskusite smejati, tudi če ste na prvem zmenku običajno zadržani, svetuje Dawsonova. Foto: BoBo
Nasmeh je nalezljiv, zato se poskusite smejati, tudi če ste na prvem zmenku običajno zadržani, svetuje Dawsonova. Foto: BoBo

Nova britanska raziskava razkriva, da je na prvem zmenku najpomembnejših prvih 12 minut, saj si v tem času osebi že izoblikujeta mnenje druga o drugi in načeloma tudi že odločita, ali se bo vse skupaj končalo pri enem zmenku ali se bosta še kdaj sestali.

Dekle ali fanta je na prvem zmenku najlažje očarati z nasmeškom in s pogledi v oči, s katerimi pokažete, da vas zares zanima. Zelo pomemben je tudi telesni vonj in zadah - če je ta svež, bo sledil drugi zmenek, če pa na prvi zmenek pridete s slabim zadahom, se bo ta najverjetneje zelo hitro končal, kaže raziskava. Precej odbijajoča sta tudi neprijeten telesni vonj in potenje.

25 odstotkov žensk, vključenih v raziskavo, je priznalo, da se pred zmenkom odločijo za večje spremembe pričeske, se nadišavijo z novim parfumom ali pa si privoščijo manikuro, pet odstotkov moških in žensk pa se nekaj dni pred zmenkom odloči za dieto. Raziskava je pokazala tudi, da kar 20 odstotkov samskih ljudi danes svoje morebitne partnerje ocenjuje, že preden jih spoznajo - na socialnih pregledujejo njihove slike, preverjajo, kateri filmi in knjige so jim všeč in kam zahajajo.

Psihologinja Donna Dawson je za Daily Mail povedala, da so na prvem zmenku poleg osebne higiene pomembna tudi oblačila. Svetuje, da oblečete kose, v katerih ste videti dobro, hkrati pa se v njih tudi udobno počutite.