Zanimivosti
So nepogrešljiv del tekem ameriškega nogometa, za kakšnega gledalca celo bolj pomembne od končnega izida, toda navijačice so tudi najbolj prezrt del kulture tega športa. Foto: Reuters
Povprečni igralec ameriškega nogometa v enem letu zasluži okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,75 milijona evrov), medtem ko navijačice zaslužijo bistveno manj. Foto: Reuters
Za nastale razmere vsi krivijo lastnike klubov, ki imajo podcenjevalen odnos do navijačic. Foto: Reuters
Navijačice Oakland Raiders, New York Jets, Buffalo Bills, Cincinnati Bengals in Tampa Bay Buccaneers so se odločile, da svojo pravico poiščejo na sodišču. Tako so na primer Raiderettes leta 2014 dobile tožbo za 1,25 milijona ameriških dolarjev, kolegice ekipe Buccaneers pa za 825.000 ameriških dolarjev vredno tožbo. Foto: Reuters
Službo navijačic ogrožajo malenkosti, kot so neurejena pričeska ali celo zamujanje na trening. Foto: Reuters

Dodaj v

Temna stran navijanja v ligi NFL: od poniževanja do diskriminacij

Navijačice končno govorijo na glas o svojih izkušnjah
10. september 2018 ob 12:07
New York - MMC RTV SLO

Svet, v katerem lahko vsaka nepopolnost na telesu dekle stane službe. Svet, kjer je nadlegovanje del vsakdana. In hkrati je to svet, za katerega dekleta stojijo v vrsti, da bi prišle vanj. To je svet navijačic v ligi NFL.

Še preden dekleta pridejo do priložnosti, da se preizkusijo v vrstah profesionalnih navijačic v ligi NFL, na sezono porabijo okoli 3.400 evrov samo zato, da ohranijo svoj brezhibni videz. Hkrati na mesec prejemajo zgolj minimalno plačo. Na spletni strani Refinery29 so izpostavili zgodbo ljubiteljske navijačice Nicole, ki plačuje dve članarini za telovadnico. Zbuja se ob 4.30 in se še pred odhodom v službo (zaposlena je v podjetju, ki se ukvarja z orodji digitalne tehnologije) napoti v telovadnici. Po službi gre na trening navijačic in ob prihodu domov naredi še kardiovadbo. "Potem grem v posteljo in vse skupaj ponovim naslednji dan," je dejala Nicole.

Njen cilj je, da pride v vrste poklicnih navijačic v ligi NFL, a skrbi jo, da njena postava ni dovolj izklesana za svet, ki je poln srhljivih zgodb o ohranjanju popolnih postav. In to v letu 2018, ko se je liga NFL spoprijemala s krizo identitete (na račun protestov, neprimernega vedenja glavnih zvezdnikov, poškodb ...) in ko se mnogim zdi ideja poklicnih navijačic kulturno zastarel ideal.

Po besedah nekdanje profesionalne navijačice za ekipo New Orleans Saintsations Bailey Davis, ki trenutno toži ligo in nekdanjo ekipo zaradi spolne diskriminacije, je težnja, da dekle ostane suha, izziv. Toda kultura nadzorovanja teže je del profesionalnega navijaštva vse od 70. let prejšnjega stoletja, ko so navijačice ekipe Dallas Cowboys prejele priročnik s strogimi navodili glede ohranjanja videza. "Pritisk, da ostaneš pri določeni teži, je velik. Veliko deklet se poti v svojih vročih avtomobilih ali pa zlorablja amfetamine," je dejala Davisova.

(Pre)stroga pravila za navijačice
V enem izmed priročnikov, ki je prišel v roke novinarjev na Refinery29, je celo zapisano, kako so lahko navijačice oblečene, ko niso v službi. Prav tako jim priročnik narekuje, kako naj si umivajo svoje intimne dele pred prihodom na delo. In prepoveduje romantična razmerja z vsemi igralci v ligi NFL. Nekje gredo tako daleč, da zapovedujejo navijačicam, da morajo zapustiti restavracijo, če v njej opazijo nogometaša. Prav tako so lahko kaznovane, če dovolijo nogometašu, da jim sledi na družbenih omrežjih. Igralci pa po drugi strani nimajo prav nobenih pravil ali kazni, če pridejo v stik s profesionalnimi navijačicami.

"Pravila so več kot očitno diskriminatorna," je poudarila Sara Blackwell, odvetnica, ki zastopa Davisovo in številne druge profesionalne navijačice, ki tožijo ligo NFL. "Pravijo, da to počnejo zato, da bi zaščitili dekleta. Kar je žalostno, saj nismo več v letu 1950. Pravila morajo postaviti tudi za nogometaše ali pa za nikogar," je dodala odvetnica.

Le peščica teh tožb je prišla v javnost. Številni se sprašujejo, zakaj dekleta še vedno niso spregovorila bolj javno. Nekdanja profesionalna navijačica za ekipo Miami Dolphins Kristan Ann Ware, ki toži nekdanjo ekipo zaradi spolne in verske diskriminacije, trdi, da strah ustvarja molk med navijačicami. "Ko pridete v ekipo, vam povedo, da ste tu samo zato, da vas vidijo in nikoli slišijo. Vaše mnenje ne šteje in vaš glas ne šteje. Tu ste za to, da nastopate. Če imate težave s tem, kako stvari potekajo, vas lahko takoj zamenjajo. Vse, kar potrebujejo, je lepo dekle v uniformi," je razložila Warova. Toda tako odgovorni pri ekipi Miami Dolphins kot pri NFL-ju so že zanikali te besede.

Služba odvisna od videza
Toda vedno več navijačic se spoprijema z istimi težavami. Davisova je celo dodala, da videz dekleta določa, ali bo celo sezono sedela na klopi ali trepetala za svojo službo. Službo navijačic ogrožajo malenkosti, kot so neurejena pričeska ali celo zamujanje na trening. To je svet, ki ne dovoli individualnosti. A hkrati je za posameznico velik strošek. Kot je ocenila Davisova, je vsak mesec potrošila okoli 70 evrov za porjavitev kože, 25 evrov za urejanje nohtov, 130 evrov za frizerja in vsaj 85 evrov za ličenje na dan tekme. Čeprav se zdi veliko, ni nič v primerjavi z vsemi plesnimi vajami, kampi za navijačice in stroški, ki so povezani s tem.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 10.09.2018 ob 12:13
Povprečni igralec ameriškega nogometa v enem letu zasluži okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,75 milijonov evrov), medtem ko navijačice zaslužijo bistveno manj.

A jaz pravilno razumem ta zapis, da bi morale navijačice zaslužiti enako kot igralci ameriškega nogometa? Hahahaha
lukace5
# 10.09.2018 ob 12:23
Te navijacice so tam v prvi vrsti zato, da dobijo bogatega moskega. Vsi igralci so milijonarji tako da par tisoc $$$ na leto ni nikakrsen strosek za te punce. Sicer pa jih v to nihce ne sili, tocno vedo kaksna je placa in ce se jim zdi prenizka pac naj tega ne pocnejo. Brezvezen clanek...
Diego Armando
# 10.09.2018 ob 12:16
Don't care, slike sem pa pogledal, priznam.
$$$$$$
# 10.09.2018 ob 12:26
Nevem kaj bi radi dosegli. Da bodo navijacice v orihodnje imele min 120kg, nesimpaticne....itd.

Kaksna fovsija po celem svetu.tut jaz nisem med najlepsimi....in se zato seveda nebom udelezil tekmovanja za mister slovenije...ne bom se slikal za naslovnice...itd.
Pac tako je.lepim osebam pa pustumo delo.v avtomoto sportih ste ogromno zenskam zrihtal da so ostale brez sluzbe.
Ce se ne veste...zenske s tem ko so modeli sluzijo denar.in se s tem prezivljajo. Vi ki protestirate jih mecete na cesto. Upam da drzave cimprej zaprejo pipce nevladnim organizacijam.
nofix
# 10.09.2018 ob 12:22
Še en samo prepisan članek
hepan
# 10.09.2018 ob 12:46
Pa kdo jo sili v to
Krtomir
# 10.09.2018 ob 12:41
Daleč od tega, da bi odobraval zlorabe žensk, ampak to, da je služba odvisna od videza se mi pa ne zdi problem. Seveda je. Tudi rudarska služba je ponavadi odvisna od tega, da imaš na primer 2 roki itd.. Če predpostavim, da so se punce svobodno odločile za tak poklic tu res ni problema, lahko gredo verjetno tudi še malo v šolo in v pisarno...
Ples
# 10.09.2018 ob 12:22
in ko se mnogim zdi ideja profesionalnih navijačic kulturno zastarel ideal. Toda ženske po vsem svetu še vedno sanjajo, trenirajo in se žrtvujejo, da bi postale del tega sveta.

Popolnoma vseeno mi je zanje.
tim sein
# 10.09.2018 ob 12:35
Dokler jo lahko dobro prodajo... čez leta so pa #MeToo...
knesigail
# 10.09.2018 ob 13:28
Ženska, ki npr. študira medicino mora ogromne napore vlagati v študij. Vsak dan, do konca poklicne poti.
Nekatere pač švicajo v telovadnici do prve debele denarnice, potem pa konec.
Razumem pa jezo tistih, ki izvisijo pri obeh.
Skippy
# 10.09.2018 ob 13:32
To da imamo v 21. stoletju se poklic navijacice je pa absurd. Nikoli mi ni slo v racun zakaj imamo navijacice na sportnih dogodkih.

In zakaj nekdo po svobodni odločitvi ne bi smel biti navijačica? Če hoče plesati na športni tekmi, pa pač naj ... kaj te to moti?
friks
# 10.09.2018 ob 12:44
Klasično zlagane in idealizirane ameriške sanje, ki se hitro spremenijo v nočno moro.

Me pa vedno zgrozi dejstvo, da kljub vsej umazanosti tega sveta, dekleta stojijo v vrsti, da bi prišle vanj. Je res tako težko početi kaj drugega? Je res lažje trikrat dnevno telovaditi in švicati na poti z našopanim gretjem v avtu? Pa v vsakem primeru lahko to dekle počne največ nekih 10 let. Kaj pa potem? Ujeti kakšnega bogataša je seveda prva opcija, ampak bogatašev spet ni dovolj za vse. Sploh takih, ki bi od njih želeli kaj več kot malo zabave.
Do Brasil
# 10.09.2018 ob 13:41
Temna stran navijanja v ligi NFL: od poniževanja do diskriminacij

Temna stran sponzoriranega novinarstva
Lovec
# 10.09.2018 ob 13:07
Temu prispevku se reče medijski konstrukt. Še preden bodo pri nas v zrak skočile varuhinje revolucije, naj povem, da je to za dekleta prestiž, biti cheerleader. Vse se začne že v srednji šoli in nadaljuje na fakultetah in kasneje pri klubih.

Enako prosim napišite še za mažuretke pri nas, tako za vzporednico ali pa pojdite k zmajčicam.
ciklama2000
# 10.09.2018 ob 12:40
Plastik fantastik.
Slike sem si seveda ogledal, me pa niso pretirano navdušile...
proteus
# 10.09.2018 ob 12:31
prenapihnjeno. meni se na slikah vse zdijo nasmejane in srečne
maček Tom
# 10.09.2018 ob 13:03
šport -borci in sex-lepe navijačice.. to je osnovno gonilo življenja, tudi v živalskem svetu
ne samo pri ljudeh. Američani upoštevajo naravne gone in potrebe človeka, zato so pred vsemi
Fleaa
# 10.09.2018 ob 12:26
drgač pa Zmajčice precej bolje zgledajo btw....
Grof_von_Baron
# 10.09.2018 ob 13:19
Me pa vedno zgrozi dejstvo, da kljub vsej umazanosti tega sveta, dekleta stojijo v vrsti, da bi prišle vanj. Je res tako težko početi kaj drugega? Je res lažje trikrat dnevno telovaditi in švicati na poti z našopanim gretjem v avtu

Če imajo povprečni IQ tam okoli 100, jih čaka vznemerljivo delo za blagajno kakega šoping centra, kelnarjenje ali v zelo dobrem slučaju kak nižji birokratski položaj- Bistveno boljše alternative. LOL
seven7
# 10.09.2018 ob 13:18
Bebavi nasmehi...

In tam se razkazujejo da jih pol lahko kaksen igralec butne po tekmi.. verejtno za par $$$
nim
# 10.09.2018 ob 12:48
Zaslužijo 75-150$ na tekmo, redni del ima celih 16 tekem!
Makeup, frizerje, prevoz in treninge si financirajo same. So kar v minusu, ko potegnejo črto koliko vplačajo in koliko dobijo plačano.
dStroj
# 10.09.2018 ob 14:13
Postmodernistični boj proti lepoti. Hkrati vsi unikatna snežinka in hkrati vsi enaki kot za železno zaveso... sem mislu da smo v 2000-2010 zašli... kam šele gremo.
Komaj čakam da se konča to desetletje!
Brannigan
# 10.09.2018 ob 13:55
Kdo so ti mnogi, ki se jim to zdi zastarelo?
So to morda nevoščljivke, ki so jih zavrnili?
Če dekleta to želijo počet, se mi zdi diskriminatorno, da se jim prepove. Enako kot pri motoGP...
In če je potrebno, da ima določen videz, tudi ne vidim problema.

Poklicev kjer so zahteve določene, danosti pa odvisne od genetike, je ogromno.
Neumno postaja, da lahko vsak dela vse... Ne more... Nikdar ni in nikoli ne bo.

Eni niso dovolj pametni, eni pa niso dovolj lepi... A nas naj ne bi razlike krasile??!!
kaltewasser
# 10.09.2018 ob 12:43
Zmajcice so se pri nas upokojile. Navijacice in hostese so nujno potrebne ali so potrebni samo doloceni gledalci?
brain2k
# 10.09.2018 ob 13:09
"Povprečni igralec ameriškega nogometa v enem letu zasluži okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,75 milijonov evrov), medtem ko navijačice zaslužijo bistveno manj."

Povprečni igralec ameriškega nogometa v enem letu da 20 golov - medtem ko navijačice ne dajo nobenega.
kaltewasser
# 10.09.2018 ob 12:41
V clanku pise:
"Kot je ocenila Davisova, je vsak mesec potrošila okoli 70 evrov za porjavitev kože, 25 evrov za urejanje nohotov, 130 evrov za frizerja in vsaj 85 evrov za ličenje na dan tekme."

Nohotov?

RTV dajte sluzbo osnovnosolcem, ki znajo pritisnit F7 za crkovalnik.
Lunatix
# 10.09.2018 ob 12:20
A to se dogaja v Ameriki? Ma ne, ne..sigurno je to neka napaka....
zamudnik
# 10.09.2018 ob 21:24
A tahude feministke gledajo tudi NFL?
Ples
# 10.09.2018 ob 19:57
@Grof_von_Baron

Ko gre za interakcijo navijačic in nogometašov, je pač diskriminatorno, če jo prepoveš (in celo kaznuješ) samo navijačicam, nogometašem pa ne. Na splošno so pa pravila s tem v zvezi retardirana:
Nekje gredo tako daleč, da zapovedujejo navijačicam, da morajo zapustiti restavracijo, če v njej opazijo nogometaša. (in več tega je)

Diskriminatorno, retardirano, ponižujoče.
In ne, ni to isto, kot če uslužbenci ne smejo v direktorjevo pisarno. Pravilnik posega v zasebno življenje.
Načeloma gre za isto stvar, kot je prepoved muslimankam, da se rokujejo z moškim, ki ni njen lastnik ... In če se, je kriva in kaznovana ona, on pa ne, čeprav pri rokovanju vedno sodelujeta oba.
Adanos
# 10.09.2018 ob 19:57
Službo navijačic ogrožajo malenkosti, kot so neurejena pričeska ali celo zamujanje na trening.

Ne vem sicer, kakšno imate interno politiko tam pri vas v javnem sektorju na RTV Slo, ampak morda vas bo presenetilo, da zamujanje na delo ni malenkost. In lahko privede do izgube službe.
Ples
# 10.09.2018 ob 16:36
Je pa zanimivo, da se čisto noben komentar ne nanaša na diskriminacijo. Navijačice kul, naj bodo, same so si izbrale, poglejmo fotke itd ... ampak tiho naj bodo in vse požreje. A kako naj si razlagam?

Meni je res vseeno zanje, ampak kljub temu diskriminacijo obsojam. Zdi se mi popolnoma retardirano, da je Dallas Cawbojs izdal tak priročnik za navijačice, za nogometaše pa nič.
Čisto prav, da tožijo.
alah
# 10.09.2018 ob 14:16
Trg delovne sile pač. Če bi bilo res tako hudo, bi se jih manj prijavilo, bile bi bolj iskane, plača pa bi se zvišala...
dStroj
# 10.09.2018 ob 14:15
Pač američani vedo, da je treba folk zabavat, če kupi karto. Tudi med prekinitvijo.
Tekmovalnost je pa del življenja. Višje kot si na družbeni lestvici, huje je. V akademskih sferah so največji masakri in koritanje brez sramu.
aljaz26
# 10.09.2018 ob 16:53
A zdaj je problem, da je služba odvisna od videza?? Navijačice so...vi to resno?
ata
# 10.09.2018 ob 16:01
Pred vsako sezono se jih na avdicijo vsake ekipe prijavi nekaj sto.
Očitno vedo kaj želijo...
Zoro27
# 10.09.2018 ob 14:29
No ja, vsakdo ima izbiro.
Lahko je navijačica ali pa ni.
Tako to je v kapitalizmu.
por
# 10.09.2018 ob 13:48
Skippy, kot sem jaz prebral, ga nemoti, ampak zgolj tega ne razume. Tebe pa moti, da človek ne razume. Zakaj bi te to motilo? :)
kingeston
# 11.09.2018 ob 09:18
če jih toliko želi v to službo je potem velik benefit od tega, ta članek pa se bere kot o nekem suženjstvu v vzhodnem bordelu in trgovini z belim blagom...

kaj pa je želela avtoka prispevka povedat pa se mi ne sanja. očitno nič pametnega, ko pa ne zna objektivno pisati o zadevi...
ZRC
# 11.09.2018 ob 07:01
@lukace5
"Vsi igralci so milijonarji tako da par tisoc $$$ na leto ni nikakrsen strosek za te punce."
@seven7
"In tam se razkazujejo da jih pol lahko kaksen igralec butne po tekmi.. verejtno za par $$$."

Če se igralec zaplete s cheerleaderko svojega kluba lahko ima velike probleme, grozi mu lahko tudi odpoved pogodbe. Navijačica pa brezkompromisno izgubi službo. Klubi imajo večinoma takšne klavzule tudi za zaplete s navijačicami drugih ekip. NFL je megalomanski biznis in nek Jerry Jones (lastnik Dallas Cowboys, če smo že pri njih) ne bo trpel, da mu kakšen top linebacker med prostim časom nažiga navijačico in mu s tem manjša koncentracijo na tekmah ter posledično zmanjšuje možnosti za uspeh svoje ekipe. Ko gre za $$$ se američani ne zajebavajo.
Grof_von_Baron
# 10.09.2018 ob 18:31
Je pa zanimivo, da se čisto noben komentar ne nanaša na diskriminacijo.

Gre pač za različni vrsti poklica. Tudi recimo za čistike v kaki instutuciji so sprejeta različna pravila kot za druge uslužbence te institucije. Eni uslužbenci pa majo dostop do nekih prostorov, medtem ko drugi ne, itd.. Takih diskriminacij je dobesedno na tisoče in družba brez njih ne more funkcionirati.
Zdaj če se ti zdi ta določena diskriminacija retaridrana, potem pač ne pristopiš k takim institucijam.
Ninja007
# 10.09.2018 ob 18:22
Dallas Cowboys ne rabi izdat izdat priročnika za igralce ker imajo vsi igralci pogodbe kjer so notri členi kako mora igralec izgledat se obnašat in še kaj drugega s finančnimi posledicami in možnostjo tožbe če igralec osramoti franšizo!
zabowski
# 10.09.2018 ob 15:19
ma kaj jamrajo sploh, same so to izbrale in noben jih ne zadržuje, da najdejo kaj drugega
Olorin
# 10.09.2018 ob 14:31
Tole je potem veliko bolj "dirty job" kot pa tisto kopanje crvov in dimljenje jegulj na NGC.
h123
# 10.09.2018 ob 12:58
Dajte no - ni vse kar je povezano s socialnimi pravicami "leva propaganda". To da imamo v 21. stoletju se poklic navijacice je pa absurd. Nikoli mi ni slo v racun zakaj imamo navijacice na sportnih dogodkih. Sploh pa NFL, kjer se jeih (ce nisi ravno v prvi vrsti) skoraj ne vidi. Tja grem gledat sport in ne navijacic. Ce si zelim gledati (napol) gole lepe punce grem pa raje v strip-klub.
oziris.va
# 10.09.2018 ob 13:47
maček Tom
# 10.09.2018 ob 13:01

to so LOVAČE željo dobiti bogatega... in uživati v sexu, lenobi in razkošju...


Tu bi se lahko vprašali kdo ima prav in kdo ne? Kaj je smisel življenja?
Cerkev v srednjem veku je na velko razlagala, da je življenje eno samo veliko trpljenje ...

maček Tom
# 10.09.2018 ob 13:03

šport -borci in sex-lepe navijačice.. to je osnovno gonilo življenja, tudi v živalskem svetu
ne samo pri ljudeh. Američani upoštevajo naravne gone in potrebe človeka, zato so pred vsemi


Tu nimaš kaj, podpis 1000x. To pri nas nikoli ne bodo razumeli.
oziris.va
# 10.09.2018 ob 13:42
Sem pogledal in primerjal z Zmajčicami. Naše so še vedno TOP.
Fleaa
# 10.09.2018 ob 12:25
v Rusiji kaj takega ni.... pa si ti potem misli svoje.... e kajbojci, kajbojci...
lukace5
# 10.09.2018 ob 13:32
Drugace imajo pa NBA ekipe boljse/lepse navijacice;-)
Kazalo