Slika slovaške misice, pod katero so zapisali, da gre za misico Tino Petelin, ki prihaja iz države Slovaneia. Foto: EPA
Slika slovaške misice, pod katero so zapisali, da gre za misico Tino Petelin, ki prihaja iz države Slovaneia. Foto: EPA
Zemljevid
Napačna grafika na švedski državni televiziji. Foto: MMC RTV SLO

Brskali smo po arhivu evropske fotografske agencije in iskali slike s priprav na finalni lepotni izbor za mis sveta, ki bo decembra v Južnoafriški republiki. Med množico fotografij misic posameznih držav smo naleteli na eno s podnapisom: "Miss Slovaneia, Tina Petelin, joins other Miss World 2009 contestants." Zapisali so torej, da se je finalistkam tekmovanja za mis sveta 2009 pridružila tudi Tina Petelin, misica države z imenom Slovaneia!

No, najbrž ni treba posebej poudariti, da je bila povrh vsega na sliki seveda mis Slovaške ...

Vse, samo Zdravljica ne!
Zapletov pri izbiri himne in zastave so v tujini sicer vajeni predvsem slovenski športniki, pa tudi politiki. Februarja letos so na prijateljski nogometni tekmi med Slovenijo in Belgijo zaigrali slovaško himno, katere toni so pred leti po pomoti zazveneli tudi med uradnim obiskom takratnega predsednika republike Milana Kučana v Romuniji. Leta 2002 je Alenka Kejžar na EP v plavanju osvojila bronasto kolajno, med razglasitvijo pa je na drogu plapolala slovaška zastava, s katero so lani na ekranu grafično opremili tudi kolesarja Tadeja Valjavca na dirki po Franciji. Enako napako je naredila tudi avstrijska avto-moto zveza, ki je izdala brošuro z nasveti za potovanje po Sloveniji z letnico 2004/2005, zastava in grb na naslovnici pa sta bila slovaška.

Mi morje, Hrvati pa Triglav
Ne zamenjujejo pa nas samo s Slovaško - poleti si je neljubi spodrsljaj privoščila švedska državna televizija. Pripravili so prispevek o slovensko-hrvaškem mejnem sporu, ki so ga obogatili tudi z grafičnim zemljevidom, na katerem sta bili obe državi obarvani z zeleno, toda z zamenjanimi imeni. Našo deželico na sončni strani Alp so označili kot Hrvaško, "lijepa njihova" pa je postala Slovenija!