Punxsutawney Phil ima na tisoče oboževalcev, ki jih je te dni močno skrbelo zanj. Foto: EPA
Punxsutawney Phil ima na tisoče oboževalcev, ki jih je te dni močno skrbelo zanj. Foto: EPA
Punxsutawney Phil
Bill Deeley (desno) je nase prevzel vso krivdo za napačno Philovo napoved. Foto: EPA

Poročali smo, da je tožilec Mike Gmoser iz okrožja Butler v ameriški zvezni državi Ohio dejal, da je svizec Phil iz sosednje Pensilvanije namerno prepričal ljudi o kratkotrajnosti letošnje zime, s tem pa zagrešil kaznivo dejanje proti miru in dostojanstvu države Ohio, zaradi česar si je po njegovem mnenju prislužil tradicionalno ameriško kazen - smrtno obsodbo.

Čeprav je bila obtožnica mišljena le v šali, ne pa tudi dejansko vložena, je naletela na velik odziv ljubiteljev slavnega svizca, ki vsako leto v Punxsutawney na svojo napoved privabi večtisočglavo množico ljudi. Če svizec, ki se je kot lik pojavil v komediji Neskončen dan z Billom Murrayjem v glavni vlogi, vidi svojo senco, to po običaju pomeni, da bo zima trajala še šest tednov. A ko je letos prilezel iz svojega brloga in se ozrl naokrog, ni videl svoje sence, to pa naj bi pomenilo, da bo v ZDA letos nastopila zgodnja pomlad.

Toda tudi na drugi strani Atlantika se kljub koledarski pomladi zima še vedno noče posloviti, kar Američanom ni všeč. Tožilec Gmoser se je tako zaradi lažnega upanja v zgodnjo pomlad "spravil" na kosmatega vremenarja, a Pensilvanci so skočili na noge.

Svizcu odločno v bran
Predsednik kluba Punxsutawney Bill Deeley je po novici o obtožnici zatrdil, da ima njihov svizec odvetnika in se bo odločno boril proti izročitvi v sosednjo zvezno državo. Dodal je, da je zagrožena smrtna kazen tudi neprimerno nesorazmerna glede na domnevno kaznivo dejanje, zagotovil pa je tudi, da bodo Phila, ki živi zraven policijske postaje, pozorno pazili tamkajšnji policisti, ki ga bodo varovali pred poskusi nasilne izročitve v Ohio.

Zdaj pa je vso krivdo prevzel nase in dejal, da je Phil februarja dejansko pravilno napovedal še šest tednov zime, vendar si je sam njegovo napoved napačno razlagal, zato je javnosti podal napoved o zgodnji pomladi.

Varen je tudi domači svizec
"Zdaj je jasno, da je bil Phil le grešni kozel," je tožilec Gmoser zapisal v obrazložitvi, zakaj umika obtožnico. Dodal je, da Bill Deeley kljub vsemu ne bo njegova naslednja tarča. "Končajmo raje zgodbo tukaj. Čakajo me pravi primeri, opravil sem z živalskimi. Morda pa se bo kakšen drug tožilec spravil na velikonočnega zajčka," je šaljivo sklenil.

Gmoserjeve odločitve so se razveselili tudi številni prebivalci Ohia - zgodnjo pomlad je namreč napovedal tudi njihov "domači" svizec Buckeye Chuck, a tožilstvo mu je zdaj zaradi sodelovanja z oblastmi podelilo imuniteto.

Phila sploh ni skrbelo ...
Bill Deeley pa je še povedal, da je v zadnjih dneh dobil na stotine telefonskih klicev podpore, zaskrbljene klicatelje pa je tudi zanimalo, kako je vse to razburjenje vplivalo na Phila: "Phil ni bil niti najmanj zaskrbljen. Pojedel je tri obroke na dan in veliko je počival," jih je pomiril.