Foto:
Foto:

Za pokal se bo potegovalo 16 moštev sestavljenih iz obiskovalcev semenišč, univerze, mladih duhovnikov in ekipa švicarske garde. Turnirja, ki se začne v četrtek, se bo udeležila tudi ekipa brazilskih semeniščnikov, ki veljajo za tihe favorite. Končni zmagovalec bo znan 23. maja.

Še nekaj posebnosti: vsakoletno vatikansko prvenstvo je bilo prvič odigrano leta 2007, na njem pa sodelujejo moštva semenišč in katoliških univerz s širšega področja Rima ter povabljene ekipe duhovnikov. Letos tudi ekipe Svazija in Papue Nove Gvineje. Posebnost je tudi ta, da se tekem ob nedeljah ne igra, pa tudi vsakršno negodovanje nad nasprotniki in sodniki se kaznuje s takojšnjo izključitvijo.

Glavni pobudnik navija za "Juve"
Pobudnik Clericus Cupa je kardinal Tarcisio Bertone, ki pravi: "Tako želimo poudariti visoko vrednost, ki jo ima šport pri razvoju mladih." Italijanski mediji, ki na široko poročajo o dogodku, pa pripisujejo, da je Bertone tudi strasten navijač torinskega Juventusa in tudi dober poznavalec nogometa.

J. R.

Nogometnih tekem si brez navijačev ne gre predstavljati. Foto: EPA
Pobudnik tekmovanja, kardinal Tarcisio Bertone, je leta 2004 sodeloval z eno od italijanskih televizij, kjer je kot strokovni sokomentator pomagal pri enem od prenosov. Foto: EPA
Igralci, ki so na začasnem delu v Vatikanu, prihajajo z različnih koncev sveta. Foto: EPA
Za zdrav duh v zdravem telesu skrbi v Vatikanu Krščanska organizacija za šport, ki na Trgu sv. Petra organizira nogometne tekme za mladino. Foto: EPA