Vojna zvezd ruši rekorde v kinodvoranah. Foto: 2i Film
Vojna zvezd ruši rekorde v kinodvoranah. Foto: 2i Film
false
Delček novega dela sage so ustvarjalci znova postavili v gozd. Foto: 2iFilm

Idilični kraj na Otoku je bil navdih že za JRR Tolkiena, saj je od tam črpal motive za stvaritev Srednjega sveta. Njegove lepote pa so po pisanju britanskega Guardiana izkoristili tudi pri snemanju Vojne zvezd: Sila se prebuja.

In zdaj - še ne dva tedna po premieri - se turisti že zgrinjajo v Puzzlewood, kjer iščejo "avtentično izkušnjo Luka Skywalkerja". Številni v gozd pridejo kar v haljah, ki jih v filmu nosijo jediji, ali pa v kostumih stormtrooperjev.

Hoteli in polpenzioni v okolici gozda so v zadnjem tednu podvojili svoj zaslužek. Za območje, kjer je malo priložnosti za ustvarjanje novih delovnih mest, popularnost gozda na račun snemanja filmov Harryja Potterja in zdaj še Vojne zvezd predstavlja žarek upanja.

Tako so pred pred dnevi v podjetju Wye Vally and Forest of Dean Turism izdali vodnik po območjih, kjer so snemali priljubljene filme. Britanci pričakujejo, da bo prihodek od "filmskega turizma" le še naraščal. V prihodnjih petih letih si obetajo 67 milijonov evrov samo na račun filmskih navdušencev.

"Regija je enajst let trpela zaradi krize, potem ko je propadla rudarska industrija. Turizem je nekaj, kar lahko reši nastale težave," je dejal direktor tamkajšnjega turističnega podjetja Mark Terry-Lush. Zdaj skoraj ne mine teden, ko upravljavci gozda ne bi prejeli vsaj ene prošnje filmskih ustvarjalcev, ki si želijo svojo zgodbo prenesti v njihovo idilično zeleno okolje.