Mehiški kraj je preprosto vzpostavil lastno mobilno omrežje, ko so ga zavrnili veliki telekomunikacijski ponudniki. Foto: EPA
Mehiški kraj je preprosto vzpostavil lastno mobilno omrežje, ko so ga zavrnili veliki telekomunikacijski ponudniki. Foto: EPA

V kraju Villa Talea de Castro, ki leži sredi bujnega gozda v mehiški zvezni državi Oaxaca, prebiva 2.500 ljudi - večina jih je avtohtonih prebivalcev Mehike -, za velike mehiške operaterje, kot je America Movil, pa ta skupnost ni predstavljala donosnega trga.

Po navedbah lokalnega uradnika Alejandra Lopeza so se vaščani že dogovarjali za omrežje z velikimi telekomunikacijskimi podjetji, vendar so ta od njih zahtevala 10.000 potencialnih uporabnikov, izdelavo poti za postavitev antene in daljnovod.

Le nekaj centov za klic
Vasica, ki se preživlja z gojenjem kavovca, se je nato odločila, da bo stvar vzela v svoje roke. S pomočjo neprofitne organizacije Rhizomatica, v kateri delujejo strokovnjaki iz Evrope, Mehike in ZDA in katere cilj je povečati dostop do mobilnih telekomunikacij v skupnostih, ki nimajo cenovno dostopnih storitev, so tako oblikovali lastno omrežje.

S pobudo, ki so jo dale skupine prebivalcev, civilnih organizacij in univerz, so letos v vasi na vrhu strehe postavili anteno, namestili radio in računalniško opremo ter tako ustvarili lastnega mikroponudnika, imenovanega Red Celular de Talea (RCT).

Storitev v vasici stane 15 pesov oziroma 0,90 evra na mesec in je s tem kar 13-krat cenejša od ponudnika v Ciudad de Mexicu. Klici v ZDA, kamor so se številni avtohtoni prebivalci izselili, pa stanejo nekaj centov na minuto.

Je pa ena pomanjkljivost - vsak klic lahko traja največ pet minut, da ne bi bil sistem preobremenjen ...