Brezčasna klekljana mojstrovina v Vatikanu

Na razstavi z naslovom Brezčasna klekljana mojstrovina so predstavili izdelke iz čipk in zgodovino Idrije, najstarejšega slovenskega rudarskega mesta.

Tristoletna tradicija idrijskega klekljanja je sinoči le lučaj stran od bazilike svetega Petra navduševala goste slovenskega veleposlaništva.

"To je en prestižen ambient, kjer lahko naredimo nekaj promocije za izdelek, ki je tipično slovenski, ki je lep, ki bo tukaj naredil vtis," je dejala Maja Lovrenčič Svetek, veleposlanica RS pri Svetem sedežu.

Čipka na cerkvenih in ženskih oblačilih, čipka na blazinici za klekljanje, obledele fotografije klekljaric, ki pripovedujejo o tradiciji majhnega slovenskega rudarskega mesta, prvič omenjeni že leta 1696.

"Razstava je razdeljena na dva dela. V prvem delu prikazujemo idrijsko čipko, tiste najlepše, največje, najbogatejše čipke, ki so iz zbirke Mestnega muzeja Idrija in izdelke učenk čipkarske šole Idrija," je nekaj več podrobnosti o razstavi razkrila Mirjam Gnezda Bogataj iz Mestnega muzeja Idrija.

Zgodba drugega dela razstave pa govori o Idriji, njenih rudarjih in klekljaricah ter življenju, kot je nekoč bilo.