Michael Sam je lani blestel v študentski ligi ameriškega nogometa, zdaj pa so ga sprejeli med profesionalce. Foto: EPA
Michael Sam je lani blestel v študentski ligi ameriškega nogometa, zdaj pa so ga sprejeli med profesionalce. Foto: EPA
Michaelovo ravnanje ob novici je naletelo na buren odziv v skrajno konservativnem delu ZDA. Foto: Youtube

24-letnega obrambnega igralca iz Teksasa, ki je pred tremi meseci javno razkril svojo istospolno usmerjenost, je namreč v soboto v sedmem krogu nabora za ameriško profesionalno ligo izbralo moštvo St. Louis Rams.

Športnik se je na novico odzval zelo čustveno in kot otrok zajokal v objemu svojega partnerja Vita Cammisana, te trenutke pa je ujela tudi kamera in posnetek je hitro zaokrožil po ZDA, pa tudi drugje po svetu.

V skrajno konservativnem delu Amerike je povzročil sicer precej zgražanja, saj si v posnetku Michael in Vito izmenjata tudi nekaj dotikov, objemov in poljubov.

S soigralci ni imel težav
Februarsko razkritje je Michaela, ki mu je lani pripadel naziv za najboljšega obrambnega igralca na jugovzhodu - igral je za Misuri -, takoj postavilo v središče pozornosti ameriške športne javnosti. Nekateri so menili, da je za obrambne vrste profesionalne lige preslab, a sam se na to ni oziral. "Znam igrati in ljubim to igro, spoštujem jo," je zatrdil v intervjuju za People.

Pojasnil je, da so se njegovi trenerji in soigralci že prej zavedali, da je gej. "Ampak nekoliko drugače je, ko se postaviš prednje in to izrečeš na glas," se spominja svojega razkritja, ki pa mu pri soigralcih Misurija ni povzročilo težav.

Tekme in zmage edino, kar šteje
"Na koncu so tekme in zmage edino, kar šteje, in nam je šlo odlično, saj se nam je finale za las izmuznil," je povedal nekdanji igralec študentske lige, zdaj pa torej profesionalni nogometaš.

Zdaj, ko je postal del NFL-a, pa upa, da bo njegov primer navdihnil tudi druge. "Sem tekmovalec, rad imam tekmovanje in izzive. To bo le še en izziv zame. Dobro se počutim v svoji koži, ponosen sem na to, kar sem. Mislim, da nisem drugačen od drugih igralcev," je dejal.


V priloženem videoposnetku si lahko ogledate Michaelovo ganjenost in veselje ob novici, da so ga sprejeli v profesionalno ligo ameriškega nogometa NFL!