Slovenec med svetovno elito. Foto: Red Bull Air Race Facebook
Slovenec med svetovno elito. Foto: Red Bull Air Race Facebook

Najboljši v razredu master bodo, tokrat premierno tudi s Slovencem v svojih vrstah, letos prvič nastopili že marca na dirki v Abu Dabiju.

Peter Prevc in Peter Podlunšek
Gre za ekstremno športno zvrst, ki jo je poleti nad Prekmurjem izkusil tudi najboljši slovenski smučarski letalec Peter Prevc. Takrat še v starem Podlunškovem letalu - te dni pa že pripravlja novega, zmogljivejšega. Foto: Peter Podlunšek Team

Norost v tem športu nima česa iskati, zgolj preudarnost, če tvegaš preveč, se lahko tragično konča.

Peter Podlunšek

Podlunšek, ki je v lanski sezoni svetovnega prvenstva v akrobatskem letenju štirikrat stopil na stopničke v razredu challenger, bo v letošnji sezoni letvico prestavil precej višje. Postal je član elitnega razreda master v tekmovanju Red Bull Air Race in s tem je dosanjal svoje sanje. Prestop v ta razred je v svetu akrobatskega letenja primerljiv z vstopom v formulo 1 ali v razred motoGP med motociklisti, je še dodal.

"Sem velik privrženec motošporta in lahko rečem, da se prehod iz challengerja v master lahko primerja s formulo 1, predvsem glede vložka in znanja. Zame osebno sta velika čast in privilegij, da smo kot ekipa iz Slovenije sploh dobili možnosti sodelovati v tako elitnem športu," o prestopu v višji razred pravi 46-letni Podlunšek.

Z ameriškim mehanikom Daxom Wanlessom pripravljata novo letalo za nove izzive - kar letenje na najvišji ravni gotovo je. Za njim je tudi ekipa, ki se uradno imenuje Peter Podlunšek Racing (zunanjo podobo je izbrusil oblikovalec Aldo Drudi, ki skrbi tudi za grafično podobo Valentina Rossija), v njej pa ima pester nabor sodelavcev in strokovnjakov - med njimi dva taktika, ki skrbita za to, da izračunata najboljšo mogočo linijo leta na tekmovanjih, upoštevajoč tudi vremenske razmere.

"V ekipi imamo tudi dva doktorja znanosti. Prepričan sem, da imamo v Sloveniji dovolj znanja na vseh področjih, ki jih potrebujem, le mehanika sem poiskal v ZDA, gre za enega najboljših v tem tekmovanju," je pojasnil Podlunšek. "Zdaj ima ekipa od 15 do 20 ljudi. Imeli smo malo časa, da smo postavili ekipo, kupili letalo in ga prepeljali v Slovenijo ter začeli pripravljati na prvo tekmo. Ta ekipa je zdaj nezamenljiva, pilot pa je samo ena figura v njej," o zahtevnosti projekta pravi slovenski udeleženec elitnega tekmovanja.

Za zdaj je njegovo letalo, kot je dejal na predstavitvi nove sezone in novega projekta v Ljubljani, še raztreseno na radiju 100 kilometrov po različnih delavnicah. Toda v nekaj tednih bo povsem drugače, saj želi pred prvo dirko na začetku marca v Abu Dabiju z novim letalom opraviti kar največ treningov.

Za zdaj treninge lahko opravlja kar doma, saj ima na letališču v Murski Soboti odlične razmere za delo. V šali je celo dejal, da so tekmovanje Red Bull Race, v katerem morajo piloti preleteti progo, označeno z zračnimi stožci oziroma piloni, verjetno povzeli po njegovi ideji, ko je nekoč letel nad Muro in med drevesi v okolici letališča.

Več v prispevku novinarja Bojana Pečka.

Najboljši v razredu master bodo, tokrat premierno tudi s Slovencem v svojih vrstah, letos prvič nastopili že marca na dirki v Abu Dabiju.

Norost v tem športu nima česa iskati, zgolj preudarnost, če tvegaš preveč, se lahko tragično konča.

Peter Podlunšek
Slovenski pilot med elito
Slovenski pilot med elito