Kip bo v višino meril 182 metrov. Foto: YouTube
Kip bo v višino meril 182 metrov. Foto: YouTube

Kip, posvečen Sardarju Valabhbhaju Patelu, junaku neodvisne Indije, znanemu tudi pod vzdevkom "Jekleni mož Indije", bo v višino meril kar 182 metrov, stal pa naj bi na umetno narejenem otočku na reki v indijski severozahodni državi Gudžarat.

Projektanti so napovedali, da bo kip zgrajen iz odpadnih kovin in kmečkega orodja indijskih kmetov. "Ne želimo kakršnega koli kovinskega dela, želimo kose, ki prihajajo iz orodij, ki so jih pri svojem delu uporabljali kmetje," je dejal idejni vodja projekta Narendra Modi, eden izmed vodilnih mož v zvezni državi Gudžarat, ki predstavlja hinduistično nacionalistično stranko Bharatija Džanata.

Modi upa, da si bodo številni prišli ogledat novodobni čudež: "Ljudje pridejo na ogled Tadž Mahala, gredo v ZDA, da bi videli Kip svobode, v Francijo pogledat Eifflov stolp ... Zdaj bodo ljudje z vsega sveta prišli sem, da vidijo naš čudež."

Ko so junija začeli projekt, je Modi prosil kmete, naj podarijo svoja stara orodja za gradnjo Kipa enotnosti. Oblasti v državi Gudžarat so v četrtek začele obhod skoraj 700.000 vasi po vsej Indiji, da bi zbrali material, s katerim bi zgradili najvišji kip na svetu, "gradivo" pa bodo zbirali do 26. januarja. Zbrano orodje bodo pretopili in ga uporabili pri gradnji kipa - kip bodo na koncu preoblekli v bron, v spomin Sardarju Patelu, ki je imel veliko vlogo pri boju države za neodvisnost in enotnost.

Stroški projekta so ocenjeni na 25 milijard rupij (300 milijonov dolarjev), financiran pa bo s pomočjo javnih skladov in zasebnih donacij. Kip naj bi gradili štiri leta, za gradnjo pa bo poskrbela družba Turner Construction, ki je zgradila do zdaj najvišjo stavbo na svetu, Burdž Kalifo v Dubaju, ki v višino meri 828 metrov.