Po pravilih igre mora nominiranec na dušek spiti pol litra piva, posnetek objaviti in za
Po pravilih igre mora nominiranec na dušek spiti pol litra piva, posnetek objaviti in za "eks" nominirati naslednje tri kandidate. Časa ima 24 ur, sicer je prijatelju dolžan zaboj piva. (Fotografija je simbolična). Foto: EPA
Čeri na spletnih družbenih omrežjih

Posnetki pivskih podvigov so preplavili družbeno omrežje, pri igri, ki ji v tujini rečejo "neknominate", pri nas pa pivska nominacija, sodelujejo mladi in stari iz številnih držav - od ekstremno pijanih in mladoletnih do takšnih s programom.

Kar se je začelo kot igra, se je v Angliji in na Irskem končalo kot tragedija. Od tam poročajo, da je igra zaradi pretiravanja z opijanjem zahtevala smrtne žrtve. Za 20-letnega britanskega študenta Isaaca Richardsona, ki naj bi prijateljem dejal, da bo s pivskim podvigom "potolkel" vse druge, je bila tako na primer smrtonosna kombinacija vina, viskija, vodke in piva.

Na Irskem je za posledicami igre umrl 19-letni Johnny Byrne, irsko stran, posvečeno pivski igrici, pa so po pritožbi družine umrlega fanta že umaknili. Oglasil se je tudi irski minister Frances Fiztgerald, ki je dejal, da to ni nikakršna igra, da je to zelo nevarno početje.

Opozorila strokovnjakov, ki ves čas svarijo pred nevarnostmi igre, tako niso zalegla. Zdravnica Sarah Jarvis je dejala, da se mladi pogosto znajdejo pot pritiskom vrstnikov, ko gre za pitje, dodala pa je, da je čezmerno pitje alkohola v zelo kratkem času lahko zelo nevarno. "Ne glede na nesreče in poškodbe, ki so lahko posledica čezmernega pitja, je eden izmed vidikov spletne igre tudi spletna sramota, ki jo lahko izkusijo nekateri mladi. Torej, medtem ko se nekaterim zdi, da gre le za zabavo, je obseg negativnih posledic velikanski."

Številni krivijo tudi Facebook, ki sploh dovoli objavo takšnih bizarnih in skrajno nevarnih igric.

Igrica naj bi se začela v Perthu v Avstraliji, v le nekaj tednih pa se je razširila po vsem svetu. Najbolj se je igrica "prijela" v Angliji, pitju na dušek pa so se pridružili tudi Slovenci. Slovenska stran ima več kot 5.000 všečkov.

Igrica NeNominate ima več kot 30.000 všečkov, skoraj dvakrat več všečkov ima stran Stop Nek Nominate, ki poziva k ustavitvi igre. Vsem tako pitje pred kamero ni smešno.

"Pivski" denar za gasilce
Igra je ponekod spodbudila ljudi k dobremu početju - v Južni Afriki mora tako vsak nominirani storiti eno dejanje dobre volje. Tudi med Slovenci se je tako utrnila nova ideja - kateri koli dobrodelni organizaciji darujete simbolični znesek. "Moj namen ni bil spodbujati javno dobrodelništvo ali pa omalovaževati tiste, ki so se šli igrico s pivom, ampak da lahko tisto energijo vložimo v nekaj koristnejšega," je dejal Grega Raj, eden izmed tistih, ki se je odločil k igrici pristopiti na drugačen, dobrodelen način.

Številne fotografije položnic na spletu dokazujejo, da je nekaj "pivskega denarja" že steklo na račun dobrodelnosti. Deležni so ga predvsem gasilci.

Več v priloženem videoprispevku novinarke Lee Vornšek.

Čeri na spletnih družbenih omrežjih