Olimpijsko baklo so v Grčiji prižgali 29. septembra, v Rusijo pa je pripotovala 6. oktobra in nato nadaljevala svojo pot po največji državi na svetu. Foto: EPA
Olimpijsko baklo so v Grčiji prižgali 29. septembra, v Rusijo pa je pripotovala 6. oktobra in nato nadaljevala svojo pot po največji državi na svetu. Foto: EPA

Po YouTubu je zaokrožil posnetek znanega tekmovalca v bobu, ki olimpijsko baklo ob glasnem ploskanju in vzklikih zbranih nosi po Abakanu, nato pa sledi šok množice, saj mu nenadoma zagori bunda.

Plamen je zajel levo ramo in roko, vendar se je njegovo spremstvo bliskovito odzvalo in pogasilo ogenj, poroča tiskovna agencija Reuters.

V dogodku nihče ni bil poškodovan, je zagotovil Roman Osin, tiskovni predstavnik odbora, ki skrbi za štafeto olimpijske bakle po Rusiji. Požar so povzročile kapljice parafina, ki so z bakle kapljale na Pjotrovo bundo.

Enkrat gori preveč, drugič premalo
To je sicer najdaljša štafeta v zgodovini zimskih olimpijskih iger - bakla bo namreč na poti štiri mesece in bo skupno prepotovala kar 65.000 km, preden bo 7. februarja 2014 zažarela na slovesnem odprtju iger v Sočiju. Pot jo je že vodila tudi na severni tečaj in na sprehod po vesolju v okolici Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kjer pa zaradi varnostnih razlogov ni bila prižgana.

Jo je pa bakla letos že nekajkrat zagodla, saj je kar nekajkrat gorela premočno, spet drugič pa je kar ugasnila - med drugim tudi 6. oktobra tik po tem, ko jo je predsednik Vladimir Putin poslal na pot po Rusiji. Enemu izmed nosilcev olimpijske bakle, nekdanjemu plavalcu Šavaršu Karapetjanu, je ogenj med tekom namreč ugasnil, zato mu je na pomoč priskočil kar varnostnik, ki je plamenico znova prižgal z vžigalnikom.

S tem so sicer prekršili pravila, saj ta zahtevajo, da se ogenj - če med olimpijskim popotovanjem ugasne - lahko prižge zgolj z rezervnim ognjem iz antične Grčije, ne pa kar z vžigalnikom.


V spodnjem videu si lahko ogledate posnetek nezgode z baklo iz Sibirije.