Neimenovana voditeljica je poročila brala iz Londona. Foto: Youtube
Neimenovana voditeljica je poročila brala iz Londona. Foto: Youtube

Ime privlačne voditeljice, ki se je do zdaj na malih zaslonih vedno pojavila s prekritimi lasmi, ni znano. Tokrat pa je na televizijski postaji Al Ekbarija prvič "gologlava" prebirala vesti, zaradi česar se je na družbenih omrežjih v tej konservativni islamski kraljevini razvnela burna razprava.

Nekateri so njeno dejanje obsodili in dejali, da se globoko ukoreninjenih vrednot, ki odražajo savdijsko družbo in kulturo, ne sme kršiti, drugi pa so jo zagovarjali. Vztrajali so, da kritiki iz muhe delajo slona in da se ženske brez naglavne rute oziroma hidžaba večkrat pojavijo na nacionalni televiziji, čeprav ne v informativnem programu.

Oglasilo se je tudi vodstvo televizijske mreže, ki je pojasnilo, da voditeljica ni brala poročil na njihovem sedežu v Riadu, ampak iz studia v Veliki Britaniji. "Kljub temu ne bomo dovolili kršenja naših vrednot, zato bomo sprejeli ustrezne ukrepe, da se tak incident ne ponovi več," je dejal Saleh Al Mugailif.

Počasni koraki
Savdska Arabija velja za eno izmed najbolj konservativnih držav na svetu, v kateri se ženske borijo za nekatere pravice, ki so v zahodnem svetu samoumevne, kot je na primer pravica do vožnje avtomobila. Velik korak naprej je pomenila odločitev savdijskega kralja Abdulaha, ki je v posvetovalno skupščino, imenovano šura, imenoval 30 žensk, ministrstvo za delo pa je začelo spodbujati ženske, naj pogumneje iščejo zaposlitev v zasebnem sektorju, predvsem kot prodajalke.

Tujo produkcijo lahko spremljajo
Na programu državne televizije je mogoče videti tuje programe in televizijske oddaje, v katerih ženske nimajo pokritih las, za informativne programe pa je bil hidžab do zdaj pravilo. Postaja Al Ekbarija ima studie na Bližnjem vzhodu, v Evropi in ZDA in je poznana po množici voditeljic. Leta 2004 je bila tudi prva savdijska televizija, ki je na malih ekranih pokazala žensko.

Običaji pri nošenju naglavne rute se sicer po različnih delih te absolutistične monarhije razlikujejo. V obalnem mestu Džeda so pravila manj stroga kot v prestolnici Riad, kjer verska policija vsakodnevno preverja skladnost življenja s tamkajšnjimi družbenimi normami.