Zanimivosti
Kurenti
Včasih so po njivah nosilci kurentij skakali že mesec pred pustom. Fantje so se tako telesno pripravljali na težka poljska opravila, z zvonci ob mraku pa klicali rodnost. Foto: BoBo

Video: S kurentovim skokom se je začel "peti letni čas"

Vrhunec pustovanja med 17. in 28. februarjem
3. februar 2017 ob 21:38
Ptuj - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

S kurentovim in korantovim skokom se je v četrtek začel vrhunec priprav na 57. Kurentovanje, enega največjih evropskih pustnih festivalov. Okoli 300 kurentov, korantov in pokačev se je zbralo v Budini pri Ptuju in zaplesalo okoli kresnega ognja.

Med stotinami korantov in kurentov, ki so se zbrali na 15. Kurentovem skoku, je bil tudi najstarejši slovenski korant, Janez Petrovič. Prvič si je zvonce nadel pri svojem četrtem letu, tokrat pa že 75. "Moj oče, jaz, moja dva sinova, pa vnuki - vsi so kurenti. To nas žene," je dejal.

Včasih so po njivah nosilci kurentij skakali že mesec pred pustom. Fantje so se tako telesno pripravljali na težka poljska opravila, z zvonci ob mraku pa klicali rodnost. Ivan Matjašič, korant iz Dornave, je težko čakal letošnji začetek: "Lani sem bil drugič operiran na srcu, ampak sem letos komaj čakal, nisem mogel spati, že pol meseca ne spim prav, ker sem čakal, da se začne."

"Kurenti so mi vedno prinašali srečo na samih dvobojih in bom rekel nekako se vživljam v njihovo vlogo ter poskušam deliti to srečo naprej," pa je pojasnjeval nekdanji boksar Dejan Zavec.

Kurentov skok je tudi letos uvod v pestro etnološko in zabavno pustno dogajanje na Ptuju. Tja do konca meseca v najstarejšem slovenskem mestu pričakujejo do 150 tisoč obiskovalcev. Branko Brumen, častni predsednik društva Svet princev karnevala FECC Ptuj Slovenija, poudarja: "Kurent je in bo, ta kulturna dediščina je tudi identitetni moment naših ljudi in našega okolja ter mesta, seveda."

Peti letni čas, kot na Ptujskem imenujejo obdobje med svečnico in pepelnico, bo vrhunce doživljal med 17. in 28. februarjem.

Kurentove obhode naj bi že to jesen na seznam svetovne nesnovne dediščine uvrstil tudi Unesco, vodnik Lonely Planet pa je ptujsko Kurentovanje uvrstil med 7 najatraktivnejših karnevalov na svetu in tretje v Evropi.

VIDEO
S kurentovim skokom začetek pustnega časa
Matej Korošec, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
cocker
# 04.02.2017 ob 22:37
Ptuj dobi lepe dnarce za ohranjanje pristne slovenske kulturne dediščine iz EUja. Občina večino denarja pokloni za balkanske muskantarje. To je žalostno. In če pogledaš posnetke pustne povorke, se najdejo med pristnimi pustnimi šemami od vsepovsod, tudi balkanske skupine, ki plešejo kola in so v folklornih oblekah. Kaj ima to veze s pustom mi ni jasno. Če je pust, je pust!
Cerknica je zakon!
windmaster
# 04.02.2017 ob 05:20
Vsaj nekaj normalnega se dogaja v tej deželi....
ptujman
# 04.02.2017 ob 04:31
Bejzi bejzi korant gre
cocker
# 05.02.2017 ob 11:49
Se ne strinjam pač s tabo. Za folklorne nastope imamo mednarodne festivale. Pust je seveda kulturni dogodek, a bi se za ta dogodek naj dogajale vsebine, ki so za ta praznik značilne. Z glasbo je enako, če jo hočešj ohraniti, morš to ponujat. Mi ponujamo sloraj samo glasbo, ki ni naša. Kako boš ohranjal našo glasbo, če se je sramuješ, ali non stop plasiraš mladini in ostalim slabo - tujo? Ne samo na tem glasbenem področju smo Slovenci res ednistveni.
To je podobno, kot da bi za 8. februar želel, da zavrtijo namesto Zdravljice, Lipa naša, ker si občinstvo raje želi to?
In to res od stare juge velja smo za našo državo, da nam lahko kulturno neizobraženi svetovalci za prireditve na občinah in jugo managarji plasirajo v telovadnice in dvorane po navadi slabe glasbenike iz juge. Obratno ni šans, da bi v drugih državah nastopili naši glasbeniki ob njihovih praznikih za veselico.
Ne motijo me vsi ti koncerti, ki se organizirajo ob vikendih in povezane na naše praznike povezane z našo kulturo itd, itd, Tudi za veselico imamo pri nas veliko odličnih ansablov in bendov od narodnozabavnih, do rockerskih, rapperskih . . .
bilzerian
# 04.02.2017 ob 21:55
2. februarja, ne januarja
josh k.
# 04.02.2017 ob 08:32
No saj je fajn, da se ohranja tradicijo, ampak za pristno doživetje pusta je treba v Drežnico. Tam živijo pust in ni predstava za turiste. Pristno.
kaboom
# 05.02.2017 ob 13:06
@cocker - nisva se razumela. Jaz sem zelo proti glasbeni balkanizaciji slovenskih tradicionalnih prireditev. Tako zelo, da me je moral administrator prvič cenzurirat.
"folklorni in internacionalni del povorke" zagovarjam. Kjer je tradicija tudi, da se tradicionalne maske od drugod pridejo pokazat na Ptuj enako kot se kurenti pokažejo drugje.

Severina, Djomla KS, S.A.R.S. in ostali pa res niso folklorni nastop in nimajo kaj delat na Ptuju. Celo leto ne samo za fašenk...
Aslan
# 05.02.2017 ob 15:25
Spet moralizirate. Balkan nam je kulturno bližje kot ZDA, naša glasba je pa še bolj plehka od balkanske
bilzerian
# 04.02.2017 ob 21:54
Včasih so po njivah nosilci kurentij skakali že mesec pred pustom.

koranti so vedno začeli skakati na svečnico, to je 2. januarja.
včasih je to en mesec pred pustom, včasih tudi samo en teden.
kaboom
# 05.02.2017 ob 10:19
@cocker - občina je večino let imela razpis za organizatorja prireditev v uradnem karnevalskem šotoru. Zdaj je že (vsaj) drugo leto organizator občina sama oz. skupina, ki deluje pod občino.
Ljudje v okolici si žal želijo balkan glasbo in jo potem tudi dobijo in s tem spremenijo najlepši ptujski praznik v še eno vaško veselico. Zaradi tega je, razen tri tradicionalne dogodke, kar težko obiskat glasbene dogodke kaj šele povabit prijatelje iz tujine.

Po drugi strani folklorni in internacionalni del povorke ni nič napačnega - tudi kurente vidiš drugod po svetu.

@admin - briši lastno mnenje in ne tujih
u qratz
# 04.02.2017 ob 06:52
že spet ta naumnost
Kazalo