Mamut, slon ali medved? Foto: Youtube
Mamut, slon ali medved? Foto: Youtube

Na prvem posnetku lahko vidimo orjaško bitje, ki prečka reko v sibirski pokrajini Okrug. Po poročanju The Suna je video posnel ruski vladni uslužbenec, prikazoval pa naj bi dlakavega mamuta, žival, ki je živela pred več kot 10.000 leti.
In čeprav to skoraj zagotovo ni pravi mamut, obstaja nekaj zgodovinskih dokazov, ki mučijo zoologe. Izkazalo se je namreč, da so nekateri mamuti dejansko preživeli izumrtje večjega dela predstavnikov svoje vrste in so živeli na Vranglovem otoku ob obali Sibirije še kakih 7.000 let.

A če si posnetek ogledate natančno, boste opazili, da se tisto, kar naj bi bilo rilec ali okli bitja, zdi precej ohlapno. Nekateri gledalci zato ugibajo, da je kosmata žival na videu nič drugega kot medved z veliko ribo v gobcu. Spet drugi pa domnevajo, da gre za slona, mamutovega genetskega bratranca, izgubljenega v gozdovih Sibirije. Je pa dlakavi mamut že dolgo vznemirjal znanstvenike, ki si ga že nekaj časa prizadevajo klonirati.
Tamkajšnja legenda
Drugi posnetek je še bolj skrivnosten - in še bolj za lase privlečen. Na njem vidimo subjekt, ki drsi čez zaledenelo reko Jokulsa na Islandiji. Za mnoge "vernike" odločilen dokaz obstoja legende, črva Lagarfljota.

Kot pojasnjuje Telegraph, Lagarfljot izvira iz starega islandskega mita - mož naj bi nekoč pritrdil črva na zlat prstan, v upanju, da bo prstan narasel. A ko se je naslednje jutro vrnil, je bil črv tisti, ki je narasel na pošastne razsežnosti. Mož je pustil prstan pritrjen na črva, črva pa vrgel v reko Jokulsa, kjer je rastel še naprej.

Skeptiki menijo, da najverjetneje ne gre za nič drugega kot za neko naplavino, ki jo za sabo vleče tok.

Kakor koli že, oba posnetka si oglejte spodaj in presodite sami.