Grajski vinograd bo obrodil čez nekaj let. Foto: TV Slovenija
Grajski vinograd bo obrodil čez nekaj let. Foto: TV Slovenija
false
Danes je na Ljubljanskem gradu potekala trgatev potomke najstarejše trte na svetu. Foto: TV Slovenija

Današnjo trgatev grajske žametovke je spremljal dež. A ta obiralce ni motili, saj so odtrgali le nekaj grozdov, iz katerih bodo naredili manj kot 3 litre vina.

"Pripravili bomo mošt, pripravili bomo potem vse za vino, ko bo to dozorelo, ga bomo stekleničili in ga uporabili kot protokolarno vino," je povedal Stane Miklavc iz javnega zavoda Ljubljanski grad.

Ko bo obrodilo tudi 1050 trt, ki so jih pred petimi meseci zasadili na soncu najbolj izpostavljenemu delu grajskega pobočja, pa bodo pridelali okoli 700 litrov vina. To bo predvsem za promocijo Ljubljane. "2017, 2018 lahko pričakujemo že prvi pridelek grozdja, vino pa takrat, ko bo dozorelo, računamo na nekje 2020," je povedal Franci Čuš s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Iz belega grozdja bodo iztisnili belpin ali chardonnay, iz rdečega grozdja rdečegrajca. "Rdečegrajc je prevod pravzaprav starega imena rotburger, ki je prvotno ime za grozdje in vino zweigelt," je pojasnil etnolog Janez Bogataj.

Čeprav so prepričani, da bodo pridelali dobro vino, žlahtno kapljico delajo zanimivo predvsem zgodbe, ki se prepletajo. "Če zgodbe ni, potem pride do tisti podobnih zgodb, kako na primer razprodajajo Mariborski Vinag, odlična vina razprodajajo po eni mizerni ceni," je povedal Bogataj.

Ko bodo točili rdečegrajca, bodo povedali, da so arheologi med kopanjem na Ljubljanskem gradu našli 2000 let stare kole. Ti pa so bili razporejeni tako, da bi bili lahko ostanki vinograda.

Trgatev na Ljubljanskem gradu
Trgatev na Ljubljanskem gradu