Zanimivosti
Ri Čun Hi, septembra 2017
Ri Čun Hi je skoraj vedno oblečena v rožnato tradicionalno korejsko oblačilo hanbok. Foto: Reuters
Ri Čun Hi, leta 2011 ob smrti KIm Džong Ila
Ri Čun Hi je leta 2011 pred kamero brez sramu pokazala svojo žalost ob smrti ljubljenega voditelja Kim Džong Ila. Foto: Reuters
Ri Čun Hi, julija 2017 ob uspešni izstrelitvi medcelinske rakete
Ri Čun Hi, julija 2017 ob uspešni izstrelitvi medcelinske rakete. Foto: Reuters

Dodaj v

Video: Voditeljica, ki že štiri desetletja ostaja zaščitni znak Severne Koreje

Vrnila se je iz pokoja
5. september 2017 ob 14:22
Pjongjang - MMC RTV SLO, Reuters

S svojim bombastičnim glasom je slovita severnokorejska televizijska "babica" pred dnevi oznanila, da je bil poskus z vodikovo bombo "popoln uspeh!", s tem je znova pritegnila pozornost medijev in uporabnikov družbenih omrežij.

Danes 74-letna televizijska napovedovalka Ri Čun Hi, ki se je pred petimi leti že upokojila, občasno - a le ob zares pomembnih trenutkih - znova pride iz pokoja in kakšno novico oznani svetu, tako kot je to prej počela več kot 40 let. Na malih zaslonih (edine) severnokorejske televizije KCTV se je namreč pojavila leta 1971 in se hitro izkazala kot zelo prepričljiva govornica - pri tem ji je najbrž malo pomagal tudi študij igre, ki ji je dal še tisti značilni smisel za dramatičnost.

Tako je javnost štiri desetletja obveščala o najpomembnejših domačih dogodkih, veličastnih zmagah in drugih uspehih velikega voditelja Kim Il Sunga, njegovega sina Kim Džong Ila in zdajšnjega vladarja Kim Džong Una. "Ko spregovori Ri Čun Hi, ki je predstavljala usta v času Kim Džong Ila, dobijo ljudje občutek, da se obdobje Kim Džong Ila še vedno nadaljuje," je njen pomen za Reuters pojasnil Ahn Čan Il, ki je pred leti iz Severne Koreje prebegnil v Južno Korejo.

Čun Hijeva je tako sodržavljane leta 1994 obvestila o smrti vrhovnega voditelja Kim Il Sunga - in medtem nezadržno jokala -, leta 2011 pa je državi in svetu sporočila tudi novico o smrti naslednjega voditelja Kim Džong Ila. Ko sta se Severna in Južna Koreja leta 2010 zapletli v hud diplomatski spor, je bila prav tako ona edina, ki je javnost obveščala o dogajanju. Podobno je bilo tudi v letih, ki so sledila, ko je (predvsem tujo) javnost obveščala o velikih vojaških uspehih Severne Koreje: od izstrelitve satelita do testiranja vodikove bombe lani in pred dnevi.

"Obstaja mnogo mlajših in primernejših od mene"
Leta 2012 je v pogovoru za kitajsko državno televizijo voditeljica razkrila, da se umika. "Obstaja mnogo voditeljic, ki so mlade in privlačne in zato mnogo primernejše, da nastopajo po televiziji," je dejala skromno in dodala, da je bilo njeno edino vodilo pri vodenju pravilo, da mora vsak televizijski voditelj razviti svoj slog, s katerim prepriča gledalce. "Uporabljati je treba tudi različne tone govora, odvisno od teme. Ko beremo sodržavljanom o domačih razmerah, gledalci ne smejo imeti občutka, da kričimo, ampak je treba govoriti mirno in mehko." O državnih sovražnikih, kot so zahodne sile in predvsem ZDA, pa je pogosto brala z agresijo, jezo in sovraštvom v glasu.

Ri Čun Hi je postala celo tako prepoznavna, da se je kot karikatura pogosto pojavila v različnih tujih satiričnih oddajah, na Facebooku pa ima več skupin oboževalcev. Nedotakljivi status prve zvezdnice televizije ji je menda prinesel tudi nekaj gmotnih koristi, saj naj bi ji oblasti v Pjongjangu priskrbele sodobno hišo, avtomobil visokega razreda in druge ugodnosti, ki so za druge nedosegljive.

Njeno vnovično pojavljanje na televiziji sicer priča tudi o tem, da ji je uspelo, kar marsikateremu Kimovemu tesnemu svetovalcu ali sorodniku ni - ki jih je voditelj v zadnjih čistkah odstranil s položaja -, da je ohranila vse svoje privilegije.

Leta 2011 ob smrti voditelja Kim Džong Ila

3. septembra letos, ko je Severna Koreja preizkusila vodikovo bombo

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
fafaron
# 05.09.2017 ob 16:24
Teatralnost še ni dobra igra. Men je precej komična, če bi Hri bar še obstajal, bi že fasala svojo upodobitev.
vranek
# 05.09.2017 ob 15:48
Tim- ta RI Čun Hi prav gotovo ni ljudstvo, se manj glas ljudstva. Je glas KimUna in verjemi, tisto kar je nazadnje bevskala jelahko katastrofa zz planet.
Miham
# 05.09.2017 ob 16:33
Ri Čun Hi je leta 2011 pred kamero brez sramu pokazala svojo žalost ob smrti ljubljenega voditelja Kim Džong Ila.

hahah, ja res je pogumna, da si je upala pokazat žalost ob smrti diktatorja, katerega sin ima vse niti v rokah...
kdor ni bil dovolj žalosten je pač končal v prevzgojnem taborišču ali kaj hujšega
temu se reče strah za življenje oziroma, glede na to, da je blizu koritu in je sama del sistem pragmatičnost, kot smo se tudi Slovenci v 70 letih naučili koritništva in J-sektoraštva...
vojnaslo91
# 05.09.2017 ob 15:38
tim sein # 05.09.2017 ob 14:43
Kaj te skrbijo dejstva o Severni Koreji?
kocbek
# 05.09.2017 ob 15:30
Simpatična ženica.
anny22
# 05.09.2017 ob 18:07
Najboljši "izvozni" artikel Severne Koreje poleg Kim Jong Unove frizure.
stewie
# 05.09.2017 ob 16:37
Fafaron, je pa zato Godler 2 leti nazaj ob ustanavljanju Nove24TV napovedal, kako bodo izgledala večerna poročila na tej postaji - voditeljico si je izposodil pri njej (na sredini posnetka).

https://www.youtube.com/
watch?v=HFfdV5rL_mQ
Bivši uporabnik
# 06.09.2017 ob 01:34
Severnokorejska verzija Tomaža Terčka.

Še nebo se je zjokalo ....
semaino
# 06.09.2017 ob 01:05
Ima pa kar zalita licka, jo izdatno hranijo medtem, ko 99% ljudi zivi podhranjeno.

Ameriski neveden turist je v S. Koreji vodicko vprasal zakaj je predsednik tako debel, ce so vsi v drzavi tako suhi in je bil 14 dni zaprt v delovnem taboriscu in se sreco je imel, da so ga na koncu spustili.
bilzerian
# 05.09.2017 ob 16:41
če ne severna koreja ne bi imela jedrskega orožja, bi jih maeri že davno napadli in pobijali nedolžne civiliste.
če se ljudstvo ne bo samo osvobodilo izpod kimove oblasti, jih tudi nihče drug ne bo. če bo kdo prišel v imenu osvoboditve, bo prišel tja samo zato, da si podjarmi ljudstvo.
in tudi če ameri napadejo severno korejo, tega kitajci in rusi ne bodo mirno gledali. zato bodimo vsi veseli, da imajo severnokorejci jedrsko orožje
tim sein
# 05.09.2017 ob 23:42
@mikitr

P... Prosim? Kakšen stavek pa si napisal? Je to vprašanje, trditev ali kaj tretjega?
Gepard007
# 05.09.2017 ob 22:43
Matr so zavrtani...
mikitr
# 05.09.2017 ob 21:22
Aha... moramo se počutiti superiorne proti neumnemu severnokorejskemu ljudstvu?

a res ,se vprašaš,zakaj mi dopuščamo ,da nas ljubi vladarj vlečejo za nos,nam pred nosom odnašajo miljarde,pa smo v demokraciji le tiho in upamo na boljši jutri,ki nam ga bodo podarili(v sanjah)
slovenecnadunaju
# 05.09.2017 ob 18:59
Svit-1 ahaha, u nulo
Miham
# 05.09.2017 ob 16:37
Ko beremo sodržavljanom o domačih razmerah, gledalci ne smejo imeti občutka, da kričimo, ampak je treba govoriti mirno in mehko.

No glede tega, bi si jo pa naša Manica Ambrožič ipd lahko vzele za zgled.
Koliko ljudem z nepotrebnim kričanjem in pretirane teatralnosti nepotrebno dvigujejo krvni pritisk, slabšajo zdravje in obremenjujejo zdravstveno blagajno, poleg prisilnega prispevka...škode ne bomo nikoli izmerili...
tim sein
# 05.09.2017 ob 14:43
Aha... moramo se počutiti superiorne proti neumnemu severnokorejskemu ljudstvu?
Kazalo