Fotografija je ena najbolj prepoznavnih na svetu. Foto: Microsoft
Fotografija je ena najbolj prepoznavnih na svetu. Foto: Microsoft
Charles O'Rear
Fotografijo je posnel Charles O'Rear. Foto: Youtube

Potem ko je Microsoft sporočil, da dokončno ukinja podporo za operacijski sistem Windows XP, so se pri podjetju odločili za oživitev zgodbe o enem najbolj znamenitih delov operacijskega sistema, zelene gričevnate pokrajine, ki služi kot privzeto ozadje XP-ja.

Objavili so video, v katerem je razkrito ozadje o eni izmed najbolj prepoznavnih fotografij na svetu. In kdo bi bolje povedal zgodbo kot sam avtor zdaj že ikonske fotografije Charles O'Rear.

"Nisem si niti slučajno predstavljal, kje bo fotografija končala," začne svojo pripoved O'Rear. Fotografija je zaokrožila po celem svetu, po podatkih Microsofta pa naj bi jo videla več kot milijarda ljudi. Ni znano, koliko denarcev je s fotografijo Američan zaslužil, saj mu pogodba s podjetjem to prepoveduje.

Nekdanji fotograf National Geographica je fotografijo posnel leta 1996, ko se je vozil iz Nape proti San Franciscu. V nekem trenutku se je odločil ustaviti, da v fotografski objektiv ujame idilično pokrajino. Ni si niti slučajno predstavljal, da mu bo fotografija čez nekaj let prinesla takšno slavo - padla je namreč v oči Microsoftu, ki je fotografijo nedolgo zatem distribuiral po vsem svetu. Microsoft je takrat naredil tudi velik korak pri fotografijah za namizje - enobarvne sheme in abstraktne modele so zamenjali s fotografijo gričevnate pokrajine.

"Vsi ljudje, s katerimi sem se pogovarjal, se strinjajo, da je to ena najbolj prepoznavnih fotografij na svetu," je pred časom dejal Charles, v videu pa dodaja, da so jo videli tako v Beli hiši kot v Kremlju. "Vsakdo od starosti 15 let do konca življenja si bo za vedno zapomnil to fotografijo. Navdušen sem, da so ljudje uživali, ko so jo gledali."