Umetnica Yoko Ono se je z Johnom Lennonom poročila leta 1969. Foto: Reuters
Umetnica Yoko Ono se je z Johnom Lennonom poročila leta 1969. Foto: Reuters

Poljsko družinsko podjetje Mr Lemonade Alternative Drinks je privolilo v spremembo imena, njihova limonada se bo od zdaj imenovala On Lemon, potem ko je dobilo dokumente odvetnikov, ki predstavljajo japonsko umetnico in mirovno aktivistko. Limonado s spornim imenom, ki je bila na voljo v 13 evropskih državah, morajo iz prodaje umakniti do konca oktobra.

Predstavnik poljskega podjetja Karol Chamera je v pogovoru za Guardian zatrdil, da podjetje ni želelo izkoristiti imena slavnega člana zasedbe The Beatles za večjo prodajo svojih pijač, a da se ne nameravajo zaplesti v pravni boj z odvetniki. "Gre za zagonsko podjetje in nikakor si ne moremo privoščiti, da bi se lahko v sodnem boju enakovredno kosali z nekom, ki ima pod palcem milijone dolarjev," je še dodal.

Odvetniki Lennonove vdove Yoko Ono so v pismu zapisali, da ime John Lemon krši osebne pravice Johna Lennona in njegovo ime, ki je zaščiteno kot blagovna znamka. Zahtevajo odškodnino 5.000 evrov za vsak dan prodaje limonade ali 500 evrov za vsako prodano steklenico. Sodišče v Haagu so prosili, naj samo določi višino kazni, saj odvetniki prihajajo iz Nizozemske.