Donald Trump in papež Frančišek - tokrat izenačena na drugem mestu. Foto: Reuters
Donald Trump in papež Frančišek - tokrat izenačena na drugem mestu. Foto: Reuters
Michelle Obama se je letos uvrstila na tretje mesto, Hillary Clinton pa prepričljivo na prvo. Foto: Reuters

Pred njiju se je uvrstil samo še ameriški predsednik Barack Obama, medtem ko so kot najbolj občudovanja vredno žensko izbrali Hillary Clinton pred Nobelovo nagrajenko Malalo Yousafzai.

Rezultati ankete - beri: Trumpova visoka uvrstitev - so presenetili številne, tudi ameriške medije. Kot se sprašuje Vanity Fair: "Kako je mogoče, da si je od vseh ljudi na tem svetu prav ta nelogično zbrana četverica zaslužila spoštovanje in občudovanje več kot 800 odraslih, ki imajo, domnevamo, možgane in utrip? Papež, Malala - jasno. Ustrezata. Voditelj svobodnega sveta? To je služba."

Odgovor naj bi se skrival v tem, kako Gallup postavlja vprašanje. Izvajalci anket so postavili vprašanje odprtega tipa, koga najbolj občudujejo. In ni presenetljivo, da so izbrali predsednika in vodilna kandidata za mesto novega predsednika, katerih obraza skačeta iz vsakih poročil in z naslovnic revij. Zato Američani običajno v tej vsakoletni anketi navedejo ime aktualnega predsednika, razlaga Gallup. Letos je tako Obama že osmo leto zapored na vrhu seznama, kar je prav toliko, kolikokrat sta naziv najbolj občudovanega osvojila predsednika Bill Clinton in Ronald Reagan.

Rekorderji
Je pa naslov najbolj občudovane ženske Hillary Clinton osvojila kar 20-krat (!), kar je največkrat, odkar Gallup izvaja anketo. Za Trumpa je letošnje drugo mesto najvišje, kar se je povzpel, se pa je še štirikrat uvrstil v prvo deseterico. Evangeličanskemu pridigarju Billyju Grahamu se je na seznam uspelo uvrstiti kar 59-krat - vsako leto od leta 1955 dalje (z dvema izjemama, ko Gallup ni izvajal te ankete).

Med najbolj občudovanimi moškimi letos na najvišjih mestih najdemo še predsedniška kandidata Bernieja Sandersa in Bena Carsona, nekdanja predsednika Billa Clintona in Georgea W. Busha, Billa Gatesa ter dalajlamo.

Tudi na ženski strani prevladujejo politične figure - ob Hillary še prva dama Michelle Obama, predsedniška kandidatka Carly Fiorina, demokratska senatorka Elizabeth Warren, nekdanja predsedniška kandidatka Sarah Palin, nekdanja državna sekretarka Condoleezza Rice, nemška kanclerka Angela Merkel, mjanmarska politična veteranka Aung San Su Či in britanska kraljica Elizabeta II. (že 47.). Iz sveta zabave je na visokem tretjem mestu Oprah Winfrey, prav na rep pa se je uvrstila Ellen DeGeneres.