Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pravi, da je pripravljen, da za znanstveni napredek svoje države
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pravi, da je pripravljen, da za znanstveni napredek svoje države "žrtvuje celo lastno življenje". Foto: EPA

"Pripravljen sem, da za znanstveni napredek svoje države žrtvujem celo lastno življenje in postanem prvi iranski astronavt v vesolju," je ob tem po poročanju iranske državne agencije Irna dejal predsednik Ahmadinedžad.

Napovedal je, da naj bi Iran prvega državljana v vesolje poslal čez štiri ali pet let. Če se bo to res zgodilo, bo Iran prva islamska država, ki bo v vesolje poslala človeka.

Ahmadinedžad je sicer ob tej priložnosti znova zavrnil trditve, da bi lahko Iran vesoljsko tehniko uporabil tudi v vojaške namene.

Opičji uspeh jih je navdušil
Poročali smo, da je Iranu v drugem poskusu v vesolje uspelo poslati opico, ki se je živa in zdrava vrnila na Zemljo. Opica je v vesolje poletela v raketi kavošgar, ki je dosegla višino več kot 120 kilometrov, nato pa "tovor dostavila na Zemljo nepoškodovan", so sporočili z iranskega obrambnega ministrstva. Teheran je sicer poskušal opico spraviti v vesolje že leta 2011, a je poskus takrat spodletel.

Iranci so do zdaj v vesolje že poslali manjše živali, kot so podgane, želve in črvi, s tem pa so se ves čas pripravljali na izstrelitev človeka proti vesolju, ki so jo predvideli za leto 2020. Predsednik Ahmadinedžad pa je torej prepričan, da se bo to zgodilo še prej in da bo ta prvi človeški potnik prav on.