Iran je prvi satelit v orbito poslal februarja leta 2009. Foto: EPA
Iran je prvi satelit v orbito poslal februarja leta 2009. Foto: EPA

Novico je sporočilo iransko obrambno ministrstvo, ki se je pohvalilo, da gre za velik uspeh iranskega vesoljskega programa, ki ga Zahod in Izrael skrbno spremljata.

Opica je v vesolje poletela v raketi kavošgar, ki je dosegla višino več kot 120 kilometrov, nato pa "tovor dostavila na Zemljo nepoškodovan", so sporočili.

Teheran je poskušal opico spraviti v vesolje že leta 2011, a je poskus takrat spodletel. Pred dnevi pa so napovedali, da bodo izstrelitev izvedli med desetdnevnim obdobjem, ki se bo začelo 31. januarja in ki zaznamuje 34. obletnico islamske revolucije leta 1979.

Človeka želijo poslati v vesolje leta 2020
Iranci so do zdaj v vesolje že poslali manjše živali, kot so podgane, želve in črvi. Direktor iranske vesoljske agencije je prepričan, da bo izstrelitev opice pomagala Iranu pri pripravah na izstrelitev človeka proti vesolju, ki je predvideno za leto 2020.

Teheran sicer trdi, da je do zdaj uspešno izstrelil tri satelite. Februarja 2009 so v vesolje poslali satelit Omid, junija 2011 satelit Rasad in februarja lani satelit Navid.

Vesoljski program zahodnim državam povzroča precej skrbi, saj sumijo, da ga Teheran izvaja, da bi lahko razvijal balistične rakete, na katerih bi bile pritrjene jedrske konice. Iran pa vztrajno zanika, da imajo njegovi jedrski in drugi znanstveni programi kakršne koli vojaške namene.