Nekatere družbe pri pripravi letalskih menijev sodelujejo s slavnimi kuharji. Chef Michel Richard je za družbo OpenSkies Airline, ki je podružnica British Airwaysa, pripravil takšno ponudbo. Foto: Reuters
Nekatere družbe pri pripravi letalskih menijev sodelujejo s slavnimi kuharji. Chef Michel Richard je za družbo OpenSkies Airline, ki je podružnica British Airwaysa, pripravil takšno ponudbo. Foto: Reuters
Letalska hrana
Če sta hrana in pijača brezplačni, se jima le stežka upremo. Foto: Reuters

Razlog za to tiči v možnosti zastrupitve s hrano, ki na letalih ni redkost. Obroke potnikov, pilota in sopilota sicer lahko pripravi isti proizvajalec, vendar se morajo jedi med seboj nekoliko razlikovati. Zastrupitev pilota bi bila za potnike lahko tudi usodna.

"Tudi obroki glavnega pilota in sopilota se morajo razlikovati," je za spletni portal Daily mail povedal neimenovan britanski pilot. "S takšno prakso lahko preprečimo tragično nesrečo. Če se zastrupi glavni pilot, ga lahko nadomešča sopilot," še pojasnjuje.

Gordon Ramsay je nekoč izjavil, da se pod nobenim pogojem ne bi dotaknil hrane, ki jo postrežejo na letalu, saj ve, od kod prihaja in kako je pripravljena. A mnoge raziskave kažejo, da glavni razlog za slab okus letalske ne hrane tiči v slabih sestavinah, temveč v okolju, v katerem hrano zaužijemo.

V letalu pritisk, višina, hladen in suh zrak povzročijo, da brbončice otopijo skoraj tako kot med prehladom, zato se med poletom naša zaznava slanega in sladkega okusa zmanjša za 30 odstotkov. Vse skupaj še poslabša nizka vlaga v kabini, ki izsuši nosne sluznice in oslabi občutek za vonj, kar seveda vpliva tudi na okušanje hrane.