Ne glede na to, kakšne kavbojke izberete, je pomembno to, da niste ves čas v istem položaju. Foto: EPA
Ne glede na to, kakšne kavbojke izberete, je pomembno to, da niste ves čas v istem položaju. Foto: EPA

Avstralka, ki je morala poiskati zdravniško pomoč, je v tesnih kavbojkah namreč veliko čepela, ko je sorodniku pomagala pri selitvi. Ko se je skozi park vračala domov, so ji noge začele hrometi in je padla po tleh. Njenega padca nihče ni opazil in je na mestu ležala kar nekaj ur. A na koncu se ji je uspelo privleči do ceste, kjer je priklicala taksi in se odpeljala do bolnišnice v Adelajdi, kjer so ji s telesa odrezali kavbojke, pišejo avstralski mediji.

Po navedbah zdravnikov je doživela utesnitveni sindrom. Kri namreč ni mogla normalno pritekati do mišic v mečih, zato so mišice tako otekle, da so pritisnile na dva izmed najpomembnejših živcev v spodnjih delih nog. To pa je posledično povzročilo šibkost in ohromelost nog.

Zdravila je prejemala prek intravenoznega kapljanja, oteklost mišic pa je minila po štirih dneh in tako je lahko bolnišnico zapustila na nogah.

Drugi zdravniki so poročali o številnih primerih, ko so bolnicam "ohromela" stegna zaradi nošenja neprimernih kavbojk, a dodajajo, da je verjetnost, da se kaj takega zgodi, majhna. Priya Dasoju, strokovna svetovalka na oddelku fizioterapije, je povedala, da gre za ekstremen primer in da ni nobene potrebe, da se odrečemo svojim 'skinny' kavbojkam. Priporoča pa, da ne smemo predolgo biti v istem položaju, opozorila pa je tudi na pomembnost vsakodnevnega gibanja.