Sneg je pokril spomladanske cvetlice. Foto: EPA
Sneg je pokril spomladanske cvetlice. Foto: EPA

Velikonočna sobota je v številnih predelih Poljske, Češke in Slovaške zaradi na novo zapadlega snega bela, velikonočni prazniki pa so hladnejši od božičnih. Zato so se številni odločili, da bodo podaljšan konec tedna preživeli na smučanju.

Čeprav so manjša smučarska središča na Češkem že končala sezono, jih je do 80 centimetrov novo zapadlega snega pripravilo k ponovnemu odprtju vrat. Ob tem so smučarje seznanili, da jih na progah čaka tak sneg, o katerem so pozimi lahko le sanjali. O boljših razmerah kot januarja poročajo tudi smučarji.

Štorklje prekinile let
Vremenske razmere so zmedle tudi ptice selivke. Medtem ko so nekatere štorklje že priletele v zasneženo Poljsko, jih je večina predčasno prekinila let in na izboljšanje vremena čakajo na Balkanu, predvsem v Bolgariji in Romuniji.

"Štorklje potrebujejo temperature najmanj od 10 do 12 stopinj Celzija; v času selitve pa potrebujejo stabilne razmere, brez dežja in močnega vetra ... Niso daleč. Menimo, da bo dovolj dva, tri dni po izboljšanju vremena in bodo množično prišle," meni poljski ornitolog Ireneusz Kaluga.

Kot je še pojasnil, imajo tiste štorklje, ki so že prišle na Poljsko, težave z iskanjem hrane, a so dovolj iznajdljive in jih ni treba dodatno hraniti.