Italijanski selektor sistematično gradi kult reprezentance. Foto: EPA
Italijanski selektor sistematično gradi kult reprezentance. Foto: EPA

Simone Farina bi pravzaprav moral zasloveti že prejšnji mesec, ko so mu ponudili 200.000 evrov, da bi vplival na izid pokalne tekme med Ceseno in Gubbiem 30. novembra, a nogometaš je zavrnil znesek, ki več kot dvakrat presega njegovo plačo in poskus podkupovanja prijavil policiji.

Njegovo dejanje je prišlo na dan šele zdaj, ko so v Italiji aretirali 16 osumljenih sodelovanja v kaznivih dejanjih, povezanih s stavami. Kot poročajo italijanski mediji, je bil v vlogi tistega, ki bi moral Farino z denarjem prepričati o sodelovanju, njegov nekdanji soigralec iz mladinskih let pri Romi Alessandro Zamperini, ki je po policijski preiskavi tudi končal v priporu.

"Gre za način, da se mu zahvalimo za to, kar je naredil. Ne gre le za pogum, pokazal je veliko notranjo moč. V nižjih ligah so takšna dejanja redka in zdaj ga ne smemo pustiti samega," je vabilo na reprezentančne priprave obrazložil selektor Cesare Prandelli. Farino bo na priprave najverjetneje povabil pred prijateljsko tekmo z ZDA, ki bo 29. februarja. Sicer na sami tekmi ne bo zaigral, zato tehnično gledano ne gre za vabilo v reprezentanco, toda Prandelli verjame, da je sporočilo tisto, ki šteje.

Najnovejša poteza Prandellija po svoje niti ni posebno presenečenje, saj italijanski selektor sistematično gradi kult reprezentance, potem ko so se Azzurri nič kaj častno poslovili od lanskega svetovnega prvenstva, saj so izpadli že po predtekmovanju, potem ko so na prejšnjem mundialu v Nemčiji osvojili naslov svetovnih prvakov. Po novem selektor z disciplinskimi ukrepi kaznuje tudi klubske "ekscese" svojih zvezdnikov, pred kratkim pa je reprezentanca trenirala na igrišču, odvzetem kalabrijski mafiji 'Ndrangheti, s čimer je želel simbolično pokazati odločenost v boju z organiziranim kriminalom.