Sanje so se jima izpolnile - rodila se jima je hčerka Gema. Foto: Reuters
Sanje so se jima izpolnile - rodila se jima je hčerka Gema. Foto: Reuters
"Humanitarni" izpustitvi Alana Grossa je ločeno sledila izmenjava aretiranih vohunov med državama. ZDA so decembra izpustile še tri od petih vohunov iz tako imenovane "skupine kubanskih pet", ki so jih leta 2001 obsodili, ker se niso registrirali kot tuji vohuni. Foto: Reuters

Hernandez in ostali njegovi kolegi, ki so jih izpustili v sklopu izmenjave političnih zapornikov med Kubo in ZDA, na Kubi veljajo za narodne heroje, zato so jim ob vrnitvi v domovino v Havani pripravili veličasten sprejem.

Po tem, ko so svet obšle fotografije s sprejema, so se mnogi začudili, ko so videli, da ob Hernandezu sedi njegova visokonoseča žena. Kako je to mogoče, so se vprašali, saj zapornika, ki je služil dosmrtno zaporno kazen v Kaliforniji, žena ni smela obiskovati v zaporu.

ZDA in Kuba sta se 18 mesecev dogovarjali o izmenjavi političnih zapornikov, ena izmed točk pa je bila tudi želja obsojenega vohuna in njegove žene, da postaneta starša. Američani so po pregovorih - zahtevali so boljše zaporniške razmere za Američana Alana Grossa, ki je bil na karibskem otoku zaprt od leta 2009 - ugodili prošnji kubanskega para. "Lahko potrdimo, da so Združene države ugodile prošnji gospe Perez, ki si je želela otroka z možem," je sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Ameriški senator Patrick Leahy, ki si prizadeva za izboljšanje odnosov med ZDA in Kubo, je povedal, da se je nanj obrnila 44-letna Perezova. Povedala mu je, da se boji, da ji tiktaka biološka ura, tako da ga je zaprosila, naj v njenem imenu posreduje Obamovi administraciji nenavadno prošnjo.

Ta je prošnjo odobrila, tako da je Adriana lahko začela postopek umetne oploditve. Gerardovo zamrznjeno seme so poslali na Kubo - prepotovalo je več kot 3.000 kilometrov, v drugem poskusu pa je ženi uspelo zanositi. Veselje zakoncev Hernandez je neizmerno, saj je Adriana v torek povila deklico Gemo, ki se bo v zgodovino zapisala kot del nenavadnega sodelovanja med ZDA in Kubo.

Gerardo Hernandez je bil v zaporu od leta 1998, leta 2001 pa so ga ameriške oblasti skupaj z ostalimi štirimi kolegi obsodile, ker se niso registrirali kot tuji vohuni. Dvojico so ameriške oblasti izpustile leta 2011, "skupina kubanskih pet" pa se je združila na slavju 17. decembra, ko so po dolgih letih zaporništva osvobodili tudi preostalo trojico - Kubanci so na drugi strani izpustili Alana Grossa.