Prvič so si na Bledu podali roke v Krogu prijateljstva leta 1999 in tako simbolno objeli slovenski biser. Prireditev od takrat skupaj s prireditvami in svetlobnimi predstavami poteka vsako leto. Foto: Franc Ferjan
Prvič so si na Bledu podali roke v Krogu prijateljstva leta 1999 in tako simbolno objeli slovenski biser. Prireditev od takrat skupaj s prireditvami in svetlobnimi predstavami poteka vsako leto. Foto: Franc Ferjan
Na Bledu bodo skušali spodbijati dosedanji rekord 3.712 ljudi, ki je bil dosežen v Indiani Fever in v Fani v Indianapolisu, 6. junija letos. Za dosego presežka tako potrebujejo okoli 5 tisoč obiskovalcev, ki bodo istočasno prižgali svetlobno palico, sicer jim Guinessov rekord ne bo uspel. Foto: Črt Slavec

Z obiskovalci in vrhunskimi športniki bodo pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije skušali postaviti Guinnessov rekord v največjem številu ljudi, ki istočasno prižgejo svetlobno palico.

Krog bosta na predzadnji dan starega leta predvidoma ob 17.45 začeli dve olimpijski bakli, ki ju bosta iz Zake vsak po svojem bregu jezera prinesla srebrna atletinja z olimpijskih iger v Atlanti leta 1996 Brigita Bukovec in bronasti veslač z iger v Barceloni leta 1992 Jani Klemenčič. Ko bosta tekla mimo ljudi, bo vsak prijel za roko svojega soseda in sklenil se bo olimpijski krog okoli jezera. Tek bosta Bukovčeva in Klemenčič sklenila na promenadi, ko bo ob poku raket lahko vsak prižgal svojo svetlobno palico. V zraku jo bo moral držati dve minuti, vse do začetka ognjemeta.


Tudi vi ste lahko del Guinessovega rekorda. Potrebna pa je obvezna prijava na spletni strani. S prijavo boste dobili svetlobno palico, lahko pa si boste tudi izbrali športnika, s katerim bi si želeli skleniti Olimpijski krog varnosti. Organizatorji na Bledu pričakujejo več kot 4 tisoč obiskovalcev. Da bi se izognili gneči, Slovenske železnice na dan dogodka, 30. 12. 2015, vsem prijavljenim omogočajo 50 % popusta za vožnjo z vlakom iz Maribora, Ljubljane in Nove Gorice do Lesc oz. Bleda. Organizatorji bodo v določenih terminih poskrbeli tudi za brezplačen avtobusni prevoz z železniške postaje v Lescah do Bleda.

Sicer pa bo krog okoli Blejskega jezera razdeljen na štiri cone (glavna cona A bo na promenadi, cona B v Mlinem, cona C v Veliki Zaki in cona D v Mali Zaki oziroma v regatnem centru), kjer se bo udeležence skušalo čim bolj enakomerno razporediti.

Dogodek bo tudi v znamenju druženja s slovenskimi vrhunskimi športniki. Leto 2016 bo namreč olimpijsko, zato se bodo na prireditvi glavnega odra na promenadi predstavili tudi kandidati za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med katerimi so številni favoriti za olimpijske kolajne. Z aktualnimi olimpijskimi kandidati za nastop na igrah v Riu se bodo srečali tudi Miroslav Cerar, Iztok Čop, Katja Koren Miklavec, Urška Hrovat, Alenka Dovžan, Brigita Langerholc Žager, Tadeja Brankovič Likozar, Tomaž Razinger, Alenka Bikar, Petra Robnik in številni drugi.

Marjana Grčman, TV Slovenija