Usmanov (desno) visoko ceni Watsonovo (levo) delo in se ne zmeni za njegove žaljive izjave. Foto: EPA
Usmanov (desno) visoko ceni Watsonovo (levo) delo in se ne zmeni za njegove žaljive izjave. Foto: EPA

86-letni sloviti ameriški znanstvenik, ki je pomagal odkriti strukturo DNK, je postal prvi še živeči Nobelov nagrajenec v zgodovini, ki je prodal svojo medaljo. Dražbo je izvedla hiša Christie's, največ pa je za medaljo ponudil Ališer Usmanov, kovinarski in rudarski tajkun, ki ima v lasti 30 odstotkov nogometnega kluba Arsenal. In če je kdo sprva mislil, da je medaljo kupil zato, da bi krasila katero izmed polic v njegovi graščini, se je zmotil. Usmanov jo bo namreč, skupaj s skoraj petimi milijoni, vrnil prvotnemu lastniku.

Ruski bogataš je razkril, da je želel medaljo kupiti zato, da bi jo Watson lahko obdržal, saj zelo spoštuje njegovo znanstveno delo, predvsem prispevek k raziskavam raka. Oče Usmanova je namreč umrl prav zaradi te zahrbtne bolezni. "Menim, da je situacija, ko mora odličen znanstvenik prodati svojo nagrado, nesprejemljiva," je zgroženo povedal Usmanov in dodal: "James Watson je eden največjih biologov v zgodovini človeštva in nagrada, ki jo je prejel za odkritje DNK, mora ostati v njegovih rokah."

Del denarja bo zapravil, del podaril inštitutom
Američanu Watsonu je skupaj s Francisom Crickom in Mauriceom Wilkinsom leta 1953 uspelo zgodovinsko odkritje, da ima DNK strukturo dvojne vijačnice, kar je bila prelomna točka v razvoju moderne medicine in molekularne biologije. Za ta dosežek so leta 1962 prejeli Nobelovo nagrado, poleg nje pa tudi zlate medalje.

Watson je za Financial Times povedal, da se je za prodajo odločil, ker je želel ponovno priti v stik z javnostjo in popraviti svojo javno podobo. Zadnja leta se je v medijih namreč pojavljal predvsem zaradi žaljivih izjav (leta 2007 je razburil z izjavo, da so temnopolti ljudje manj inteligentni kot belci in to naj bi bilo zapisano v genih). Poleg tega je želel tudi nekaj zaslužiti, denar bo porabil za nakup umetnine in vsakodnevne zadeve, del sredstev od prodaje pa bo namenil znanstvenim inštitutom.