Sophia Loren je odrasla v revnem predmestju Neaplja, nato pa se hitro povzpela do statusa mednarodne filmske zvezdnice in sekssimbola. Foto: EPA
Sophia Loren je odrasla v revnem predmestju Neaplja, nato pa se hitro povzpela do statusa mednarodne filmske zvezdnice in sekssimbola. Foto: EPA
Po napovedih založnika bo knjiga izšla na začetku decembra. Foto: EPA

79-letna igralka s pravim imenom Sofia Villani Scicolone bo v knjigi opisala svoj vzpon od revščine do svetovno znane zvezde in podala zanimive zgodbe o imenih, kot so Cary Grant in Richard Burton ter njen mož Carlo Ponti.

V filmskem svetu se je uveljavila kot interpretka temperamentnih naivk in mondenih žensk. Proslavila se je s filmi Črna orhideja, Zakon po italijansko, Sončnice, Potovanje, Poseben dan, Aurora in v številnih drugih. Za vlogo v Dveh ženskah je leta 1961 dobila oskarja in tako postala prva dobitnica tega zlatega kipca za vlogo, odigrano v tujem jeziku.

Sophia je kot nezakonski otrok odraščala v revnem predelu Neaplja. Igralkin oče, Riccardo Scicolone, je vztrajno zavračal poroko z njeno materjo Romildo, a je otroka vseeno priznal in dovolil, da uporablja njegov priimek, ki ga je igralka pozneje spremenila v Lazzaro, nato pa v Loren. Vse dokler Sophia ni prejela prvega večjega zneska za vlogo v Aidi, se je oče izogibal nje in njene sestre Marie. Ko pa je zaslužila prvi milijon lir, je spremenil mnenje.

Leta 1940 se je v Italiji začela druga svetovna vojna in Sophia je bila priča njenim grozotam. Videla je, kako so Nemci prisilili neapeljske moške, da so šli med vojake, izkusila je lakoto, umore in nasilje nad nedolžnimi prebivalci mesta. Za leta po vojni je igralka nekoč izjavila, da je niso zanimali nakit, slava, krzno, dragi avtomobili in palače. Zanimal jo je samo film kot tak, in ne kot nekaj, kar prinaša dobrine.

Kmalu je začela obiskovati obnovljeni kino, očarali so jo hollywoodski filmi in igralci. Včasih si je ogledala celo štiri predstave zapovrstjo. Takrat 11-letna punčka je vedela, da bo postala igralka. Pri štirinajstih se je udeležila prvega lepotnega tekmovanja, kjer so jo izbrali za eno izmed 12 princes, zato jo je mati vpisala v igralski tečaj. Kmalu je 16-letno dekle igralo v filmih; sicer so bile to le manjše vloge, a denar za preživetje je bil.

Še preden je štela 17 pomladi, je spoznala svojega bodočega moža Carla Pontija, ki pa je bil še poročen. Takrat se je začela tudi intenzivneje učiti angleščino in snemati z znanimi igralci, kot sta Cary Grant in John Wayne. Leta 1960 je posnela film Dve ženski, za katerega je kot prva igralka neameriškega rodu prejela oskarja za glavno žensko vlogo.

Sophia je Carlu rodila dva sinova, Carla mlajšega in Eduarda, v svoji dolgi karieri je posnela več kot 100 filmov, prejela je tudi oskarja za življenjske dosežke. Poleg vseh drugih nagrad pa jo je tudi People magazine leta 1999 imenoval za eno najbolj presenetljivih in mladostnih žensk.