Glavna atrakcija sredi kapnikov bo 4,4 metra veliki zmaj. Foto: Organizator
Glavna atrakcija sredi kapnikov bo 4,4 metra veliki zmaj. Foto: Organizator

Že šestič zapored bo tako Postojnska jama gostila veliko tradicionalno druženje družin Dan kulture in atrakcij, ki bo 8. februarja.

Glavni protagonist bo prav gotovo 4,4 metre visok, iz poliestra izdelan zmaj, ki se bo s pomočjo sodobne elektronike pojavil v Koncertni dvorani Postojnske jame. Zmaj iz Postojnske jame, ki ga je po legendi z zvijačo pokončal pogumni pastirček Jakob, se torej vrača v svoje staro domovanje. V Koncertni dvorani bo poleg posebnega zmajevega prihoda na ogled tudi razstava Slovenskega etnografskega muzeja Skrivnostna zapuščina zmajev, ki se pod strokovnim vodstvom kustosa dr. Marka Freliha dotika ljudskega izročila zmajev pri nas in po svetu. Zmaj bo v Postojnski jami na ogled vse do 7. maja 2012.

Na ploščadi pred jamo, v Jamskem dvorcu in v Vivariju bo ves dan potekal zmajev otroški direndaj - plesne, glasbene in likovne delavnice za otroke, izdelovanje zmajev, poslikave obraza, delavnice Živalskega vrta Ljubljana (bližnje srečanje s kačo, kuščarjem in želvo), na ogled pa bo tudi gledališka predstava Pika v čarovniški šoli. V goste pridejo še velike lutke s Fondkom in Zmajčkom Jamijem na čelu, dr. France Prešeren s Primičevo Julijo ter mala talentirana pevka Lina Kuduzovič.