Foto:
Foto:
Scarlett na naslovnici Vanity Faira
Scarlett in Josh v Črni daliji
Romanca z Joshem je vzcvetela med snemanjem Črne dalije. Foto: EPA
Scarlett Johansson
Johanssonova je podpisala pogodbo z Reebokom, za znamko bo oblikovala kolekcijo športnih oblačil in obutve Scarlett 'Hearts' Rbk, ki naj bi na police trgovin prišla spomladi 2007. Scarlett je bila tudi obraz Calvina Kleina in L'Oreala.
Scarlett Johansson
Johanssonova je zaprisežena demokratinja in je leta 2004 sodelovala v predsedniški kampanji Johna Kerryja.

O sebi preberem veliko stvari in pomislim: Uau! To dekle je pa res radoživo!

Scarlett Johansson se je rodila 22. novembra 1984 v New Yorku. Njena starša, Judinja poljskega rodu iz Bronxa Melanie, in danski arhitekt Karsten Johansson sta se razšla, ko je imela Scarlett 13 let.


Številna družina
Ima polbrata Christiana, sestro Vanesso, brata Adriana in brata dvojčka Hunterja, ki se je rodil tri minute za njo. Tudi Vanessa in Hunter se ukvarjata z igralstvom, njihov dedek po očetovi strani Ejner Johansson pa je bil scenarist in režiser.

Scarlettina menedžerka je kar njena mama Melanie, ki ji dopušča vso svobodo pri izbiri vlog, "pa čeprav so čudaške".

Filmski padec s konja, začetek uspešne kariere
Že kot majhna deklica je imela Scarlett veliko veselje do igre. Hodila je na Poklicno otroško šolo na Manhattnu, od koder je izšlo več uspešnih igralcev, in se tam urila na odrskih deskah, šolanje pa končala leta 2002. Njena filmska kariera se je začela leta 1994, ko se je v vlogi Laure Nelson pojavila v filmu Sever.

Leta 1998 se je proslavila z vlogo v ganljivem Šepetati konjem Roberta Redforda in se priljubila tako kritikom kot občinstvu. Po uspehu Redfordove drame se je dobila priložnost v mnogih drugih filmih, med drugim tudi v kultnem Svetu duhov (2001) s Thoro Birch.

Kraljica Zgubljenega s prevodom
Nato pa je leta 2003 prišel Zgubljeno s prevodom Sofie Coppolla, v katerem je Scarlett v vlogi mlade in osamljene Američanke v Tokiu Charlotte blestela ob Billu Murrayu, in kritiki so bili presunjeni. Na beneškem festivalu je za vlogo dobila zlatega leva za najboljšo igralko v stranski vlogi, priznanje pa ji je podelila tudi britanska filmska akademija.

Pohvale se kar vrstijo
Istega leta je kritike navdušila tudi v Dekletu z bisernim uhanom. Za vlogi v obeh filmih si je prislužila nominaciji za zlati globus. Nato se je leta 2005 pojavila v futurističnem Otoku z Ewanom McGregorjem, ki pa ni doživel uspeha njenih prejšnjih vlog.

A kmalu je prišel Zadnji udarec Woodyja Allena in Scarlett si je prislužila še eno nominacijo za zlati globus. Predtem so jo za prestižni kipec nominirali za vlogo v Ljubezenski pesmi za Bobbyja Longa.

Razvpita dalija
Leta 2006 je zaigrala v medijsko razvpitem filmu noir, Črni daliji Briana De Palme. Kritiki so težko pričakovani film raztrgali, mnenja o Scarlettini igri pa so bila deljena. Nazadnje je bilo Scarlett na filmskih platnih videti v trilerju The Prestige, končali pa so tudi snemanje The Nanny Diaries. Z Natalie Portman in Ericom Bano bo igrala v The Other Boleyn Girl. Film naj bi na platna prišel leta 2007, tako kot tudi film o škotski kraljici Mary, ki jo bo igrala prav Scarlett.

Lastnica najbolj seksi oblin na svetu je odvisna od sira!
Zadnja leta se poleg njenega talenta veliko omenja tudi Scarlettina izjemna lepota in znašla se je na vrhu različnih lestvic najlepših in najbolj seksi zvezdnic.

Le 1,63 metra visoka Scarlett, ki se lahko pohvali s postavo v obliki peščene ure (seksi obline so torej samoumevne), pravi, da je odvisna od sira in da "nič drugega ne vlada nad njenim življenjem v takšni meri".

Glasno kritizira medije in Hollywood, ker promovirajo videz suhic, ki vodi k nezdravemu prehranjevanju mladih žensk, in poudarja, da pretirana vitkost nikakor ni seksi.

Ljubimci, ljubimci, ljubimci
Scarlett sicer z novinarji nerada govori o svojem zasebnem življenju, a je večkrat izjavila, da čuti nekakšno vez s starejšimi moškimi in da se ne vidi z nekom, mlajšim od 30 let. Med njene nekdanje ljubimce naj bi spadala tudi 17 let starejši Benicio Del Toro in Jared Leto.

Zadnji dve leti se Scarlett videva s hollywoodskim lepotcem Joshem Hartnettom, s katerim sta tudi skupaj zaigrala v Črni daliji.

Oktobra 2006 se je razvedelo, da je mlada zvezdnica z značilnim raskavim glasom podpisala pogodbo za snemanje glasbenega albuma, ki naj bi izšel spomladi leta 2007. Na albumu Scarlett Sings Tom Waits bodo v skladu z naslovom Scarlettine izvedbe pesmi legendarnega Toma Waitsa.

A. K.

O sebi preberem veliko stvari in pomislim: Uau! To dekle je pa res radoživo!