Urgenca UKC-ja se utaplja v bolnikih. Foto: BoBo
Urgenca UKC-ja se utaplja v bolnikih. Foto: BoBo


Predsednica sveta UKC-ja Ljubljana Saša Markovič Predan je v izjavi za medije po seji sveta opozorila, da so znotraj UKC-ja pri premagovanju kadrovskih in prostorskih težav na urgenci dosegli zgornjo mejo. "Znotraj institucije se ne da ničesar več narediti," je poudarila in dodala, da bi potrebovali dodatne zdravstvene ekipe in dodatne prostore, da bi lahko gnečo na urgenci obvladovali.

Po besedah v. d. generalnega direktorja UKCL-ja Simona Vrhunca bodo v tem tednu končali postopke zaposlovanja šest sobnih zdravnikov. A s tem se bodo le vrnili v stanje pred krizo, kar pa, kot opozarja Vrhunec, ni rešitev. Najdlje se na urgenci čaka še po šest ur za lažje poškodbe.

Da pa bi lahko ustrezno zadostili potrebam po urgentni pomoči v celotni ljubljanski regiji, bi po Vrhunčevih besedah potrebovali več prostorov in tudi več zdravstvenih ekip. Odgovor na to, koliko dodatnih ekip bodo potrebovali, ko bo zgrajen nov urgentni del v okviru projekta diagnostično-terapevtskega centra (DTS), pa bo dala projektna skupina, ki so jo imenovali za področje urgence.

Od 15 do 20 milijonov bi moralo biti dovolj
Na današnji seji sveta UKC-ja je bil navzoč tudi Alojz Unetič, ki je na ministrstvu za zdravje pristojen za področje investicij. Pojasnil je, da je za ljubljansko urgenco v letošnjem letu ostalo še 1,5 milijona evrov, za prihodnje leto pa bo na voljo od 15 do 20 milijonov evrov. "S tem denarjem lahko zgradimo urgenco," je zatrdil.

Upa, da bodo z izvajalci del podpisali pogodbo še pred koncem leta. Rok za izvedbo del je 12 mesecev in po takšni časovnici bi bila nova urgenca pripravljena v letu in pol. Sicer pa Unetič pravi, da politična nestabilnost ne bo vplivala na izvedbo projekta, saj gre pri tem za tekoče posle. UKC je sicer v prvem trimesečju ustvaril 3,8 milijona evrov minusa. To je posledica preseganja programa, ki ga krije zdravstvena zavarovalnica, je pojasnil Vrhunec.