Za malarijo v Afriki vsake dve minuti umre otrok. Foto: EPA
Za malarijo v Afriki vsake dve minuti umre otrok. Foto: EPA
Komar
Bolezen se širi s pikom okuženih samic komarjev, ki prenašajo kužne parazite - plazmodije. Foto: EPA

Med oktobrom 2015 in februarjem 2016 so v britanskih bolnišnicah neuspešno zdravili štiri za malarijo obolele bolnike, ki so bili vsi v Afriki. Četverica se je sprva odzivala na običajno kombinacijo protimalaričnih zdravil, mesec dni po odpustitvi domov pa so se vsi štirje zaradi ponovitve bolezni vrnili v bolnišnico. Četverico, eden od njih je bil v Angoli, drugi v Liberiji, dva pa v Ugandi, so potem pozdravili z drugo kombinacijo zdravil. Klinična poročila o najnovejših dognanjih glede malarije so strokovnjaki objavili v strokovni reviji Antimikrobni agensi in kemoterapija.

Kot piše BBC, skupina strokovnjakov na londonski šoli za higieno in tropsko medicino opozarja, da je prezgodaj za preplah, so pa opomnili, da bi se lahko razmere na področju zdravljenja malarije v primeru večje odpornosti plazmodijev hitro poslabšale.

"Vse kaže, da se nekaj spreminja, toda za zdaj še nismo v krizi. To je zgodnji znak in obravnavati ga moramo resno, saj utegne voditi do večjega učinka," je dejal biolog in klinični znanstvenik Colin Sutherland, sodelavec laboratorija za malarijo na londonski šoli za higieno in tropsko medicino. Ob tem je dodal, da se je že prej govorilo o neučinkovitem zdravljenju malarije v Afriki, zato stroka poziva k nadaljnjim raziskavam učinkovitosti zdravljenja. "Pazljivo moramo preveriti učinkovitost zdravil."

Po poročanju BBC-ja strokovnjaki menijo, da ne gre za razvoj nove oblike parazitov, temveč da že poznani bolezenski paraziti razvijajo nove mehanizme delovanja, zaradi katerih so odporni proti zdravilom.

Malarija je ena najpogostejših tropskih bolezni in je eden izmed glavnih vzrokov smrti pri afriških otrocih, mlajših od petih let, zaradi nje vsake dve minuti umre otrok. Kot piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da za malarijo na svetu letno zboli od 300 do 500 milijonov ljudi, zaradi nje pa umre med enim in tremi milijoni ljudi, več kot polovica med njimi je otrok. Bolezen je razširjena v več kot 100 državah sveta, pojavlja se skoraj v vseh državah podsaharske Afrike, v nekaterih deželah Srednje in Južne Amerike, v državah Bližnjega vzhoda, osrednje, južne in Jugovzhodne Azije ter na nekaterih tihomorskih otokih.