Programi, ki so usmerjeni v uspešno preprečevanje in zmanjševanje težav v zgodnjem otroštvu, so po mnenju koordinatorice projekta Marije Anderluh, zelo pomembni in dobrodošli. Foto: EPA
Programi, ki so usmerjeni v uspešno preprečevanje in zmanjševanje težav v zgodnjem otroštvu, so po mnenju koordinatorice projekta Marije Anderluh, zelo pomembni in dobrodošli. Foto: EPA
Strokovnjaki poudarjajo potrebo staršev po tovrstnih izobraževanjih, saj pogosto ne vedo, kako se odzvati na vedenja otrok. Foto: MMC RTV SLO

Vedenjske motnje so v otroškem obdobju pogoste, otroci lahko kažejo agresivno in sovražno vedenje, ki ima lahko negativne posledice za otrokov razvoj in pomeni tudi obremenitev za starše, pojasnjuje Marija Anderluh iz službe za otroško psihiatrijo na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je koordinatorica projekta. Ob tem dodaja, da so programi, ki so usmerjeni v uspešno preprečevanje in zmanjševanje težav v zgodnjem otroštvu, zelo pomembni in dobrodošli.

Omenjeni program predstavlja nov pristop v skrbi za duševno zdravje otrok. Tovrstne treninge starševstva sicer izvajajo v več državah po svetu, med njimi so Velika Britanija, Norveška, Kanada, Nova Zelandija, Jamajka in Rusija. Program Neverjetna leta v tujini poleg treningov, ki jih bodo začeli izvajati tudi pri nas, vključuje še program za starše mlajših oziroma starejših otrok, prav tako ga vključujejo v nekatere šole in v proces izobraževanja učiteljev.

V pilotnem projektu treningov pri nas bo sodelovalo devet institucij s področja sociale, lokalnih skupnosti in zdravstva iz petih slovenskih regij. Poleg območja Ljubljane so to še Primorska, Štajerska, Koroška in Gorenjska.

Treningi bodo trajali od 12 do 16 tednov
V projekt nameravajo v pilotni fazi vključiti okoli 200 staršev otrok med tremi in osmimi leti, povabili jih bodo prek lokalnih organizacij, kot so tudi zdravstveni domovi in drugi javni prostori, je pojasnila Anderluhova. Treningi starševstva, ki bodo potekali v 30 skupinah, trajajo od 12 do 16 tednov, za starše pa bodo brezplačni.

Eden izmed ciljev pilotnega projekta je tudi usposobitev prve mreže strokovnjakov v Sloveniji za vodenje skupin po tem programu, izobraževanje za voditelje skupin pa se bo začelo že v teh dneh. Ti se morajo programa strogo držati, saj je ta zelo strukturiran in podrobno razdelan in samo to jamči za njegov uspeh, pojasnjuje Anderluhova.

Projekt skoraj v celoti financira Norveški finančni mehanizem
Pilotni projekt pri nas v 95 odstotkih financira Norveški finančni mehanizem, pet odstotkov sredstev pa prispevajo institucije, v katerih se bo izvajal. Predstavnice institucij, v katerih bodo treninge starševstva izvajali, Eva Strmljan Kreslin iz ljubljanskega Javnega zavoda Mala ulica, Urška Slana iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna ter Nadja Prevolnik iz celjskega zdravstvenega doma so danes izpostavile predvsem potrebo staršev, ki pogosto ne vedo, kako se odzvati na vedenja otrok. Ta trening bo tako po njihovem mnenju za starše zelo koristen.

V tujini uspešna praksa
Kot je pojasnila profesorica klinične psihologije iz britanskega Walesa Judy Hutchings, je vlada v Walesu sedem let financirala programe za usposabljanje vodij skupin staršev, otrok in učiteljev, raziskovalne študije vseh programov pa so pokazale pozitivne rezultate. Treningi starševstva zmanjšujejo vedenjske težave otrok, spodbujajo njihovo šolsko uspešnost in dolgoročno vplivajo na duševno zdravje otrok in mladih. Raziskave so tudi pokazale, da so treningi enako učinkoviti tudi v okoljih z različnim etničnim ozadjem, še poudarja Hutchingsova.