Med kadilci v Sloveniji še vedno prednjačijo moški. Foto: EPA
Med kadilci v Sloveniji še vedno prednjačijo moški. Foto: EPA

Eurostat je v svojem poročilu o kadilskih navadah v EU-ju uporabil podatke raziskave European Health Interview Survey iz leta 2014, vključeni pa so bili odrasle osebe in mladoletniki nad 15 let.

Največji delež kadilcev med državami EU-ja imajo Bolgarija, Grčija in Avstrija, najmanj pa Švedska, Velika Britanija in Finska. V EU-ju v povprečju kadi 24 odstotkov ljudi nad 15 let starosti. Podatki za Slovenijo so skoraj enaki evropskemu povprečju, saj je leta 2014 v Sloveniji kadilo 24,2 odstotka starejših od 15 let.

Med kadilci v Sloveniji še vedno prednjačijo moški. Toda delež moških kadilcev (27,5 odstotka) je pod evropskim povprečjem (28,7 odstotka), medtem ko je delež kadilk med ženskami (21,2 odstotka) nadpovprečen (19,5 odstotka).

Slovenija je pri repu evropskih držav tudi pri izpostavljenosti cigaretnemu dimu oz. pasivnemu kajenju. Medtem ko sta dve tretjini Grkov vsakodnevno v zaprtih prostorih neprostovoljno izpostavljeni cigaretnemu dimu drugih kadilcev, to velja le za 16,2 odstotka Slovencev. Pasivnemu kajenju je sicer v povprečju izpostavljenih 21,6 odstotka državljanov EU-ja.