Prve bolnike je hiša hospic sprejela v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Prve bolnike je hiša hospic sprejela v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Odprli prvo hišo Hospic

Predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Žargi je dejala, da je pri njih umiranje veliko več kot le medicinski proces. Za umirajočega je poskrbljeno celostno. Umiranje je namreč procesa končevanja odnosov do sebe, do bližnjih in do skupnosti, kar terja intimen prostor in čas. Prva odprta hiša hospic po njenem mnenju predstavlja velik prelom v slovenski družbi in pomeni vstop v bolj ozaveščen način odnosa do umirajočih.

Žargijeva meni, da bi moralo vsako večje mesto imeti podobno hišo, saj v svetu velja normativ ene petposteljne hiše hospic na od 300.000 do 500.000 prebivalcev. Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da je hiša predolgo čakala na odprtje, saj projekt poteka že od županovanja Vike Potočnik.

Hiša bo lahko sprejela 12 bolnikov
Hiša ima tri nadstropja z okoli 840 kvadratnimi metri površin. Sprejeli bodo lahko do 12 bolnikov, za katere bo skrbelo 15 zaposlenih. Prve bolnike so sprejeli že v ponedeljek. Sredstva za gradnjo hiše je zagotovila Mestna občina Ljubljana, hišo pa je gradil ljubljanski javni stanovanjski sklad.

Janković je ključe hiše društvu predal že marca letos, a država do začetka decembra ni zagotovila sredstev za izvajanje dejavnosti. Z aneksom k splošnemu dogovoru v zdravstvu bo država za izvajanje dejavnosti zagotavljala 0,5 milijona evrov na leto.

Odprli prvo hišo Hospic