Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc
Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

Kot pravi, morajo tudi bolniki bolj ceniti zdravnike, sicer se bo povečalo število odhodov ravno zaradi neprimernega vedenja. Že en sam primer žaljivega vedenja je za zdravnika velika težava, je prepričan. "Slovenija, kolikor je majhna, je zelo različna. Jaz sem s Koroškega, odnos pacientov do zdravnikov je tam bistveno drugačen, mogoče je to razlog, da zdravniki zapuščajo mesta," je dodal.

To je le vrh ledene gore pri že tako preobremenjenem zdravstvenem kadru. "Poleti smo v nekem trenutku imeli dve zdravnici z zlomljenima rokama in dve z izgorelostjo. Ne vem, ali si predstavljate. 6000 pacientov, ki nekaj mesecev ni imelo svojih zdravnikov, in vse to je padlo na ramena že tako preobremenjenih, zato je zelo pomembno, da pacient to razume."

Šteharnik se je odzval tudi na množico obtožb županskih kandidatov v ponedeljkovem radijskem soočenju. V dobrem desetletju njegovega vodenja je odšlo pet zdravnikov, zaposlili so jih 23, je odgovoril na množične očitke. "Vloga direktorja ni biti všečna v javnosti, treba je bilo zagotoviti, da bodo pogodbeni programi Zavoda zdravstvenega zavarovanja Slovenije izpolnjeni in da bodo pogoji za zaposlene optimalni," je opozoril.

Do decembra bodo zaposlili še šest organizatorjev za sprejemanje klicev bolnikov, da bi tako skušali povečati dostopnost za bolnike.

Soočenje županskih kandidatov v Velenju in Kranju